2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Gulyás Gergely: Ukrajna nem értékeli a maga teljességében Magyarország humanitárius akcióját

A magyar nemzet egységes, és fő szabály szerint nincsenek határon belüli és kívüli ügyek, azt kell nézni, mi szolgálja a közös nemzeti célokat − mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton a II. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón Visegrádon.



A miniszter az elmúlt 12 év legfontosabb kormányzati eredményének nevezte a nemzet egységének megteremtését, amiben értékelése szerint kiemelkedő szerepet játszottak a határon túli médiumok. Nélkülük ezeket az eredményeket nem lehetett volna elérni – adta hírül az MTI. 

A tárcavezető kitért a kárpátaljai magyarság rendkívüli helyzetére a háborús időkben. Kiemelte, külön köszönet illeti azokat, akik ebben a nehéz időben is sokat tesznek azért, hogy a magyar nyelvű tömegtájékoztatás megmaradjon Kárpátalján.

A munkácsi turulszobor eltávolítására utalva megjegyezte:

az ukrán állam, annak ellenére, hogy Magyarország története legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, ezt nem értékeli a maga teljességében.

A miniszter a magyar kisebbséggel szembeni fellépést továbbra is elfogadhatatlannak nevezte.

A miniszter szerint gazdasági alapon kell működtetni a médiát

Gulyás Gergely a jövőbeni kilátásokról szólva kiemelte: miután alapvetően gazdasági alapon kell működtetni a médiát, nem lehet eltekinteni azoktól a változásoktól, amelyek a fogyasztói szokásokban bekövetkeztek. A mérések azt mutatják, hogy a Covid-járvány óta az online médiának nagyobb a jelentősége a televíziónál is, és ez nemcsak Magyarországon, hanem minden valószínűség szerint a határon túli médiumok esetében is igaz.

A hírfogyasztókat tekintve 50 százalék feletti, aki online felületekről tájékozódik, 40 százalék körüli a televízióból információt szerzők aránya, a többiek a nyomtatott sajtót veszik kézbe. Ez nem változtat azon, hogy a nyomtatott sajtónak van értéke, amit meg kell őrizni, de a jelentősége, például a politikai vélemények meghatározásánál, rendkívül csekéllyé vált − közölte.

Objektíven értékelni kell azt is, hogy milyen újságírói teljesítmények állnak az egyes szerkesztőségek mögött. Az nem fordulhat elő, hogy aki aktívan és jól dolgozott, bármilyen támogatás hiánya miatt az utcára kerül, elveszíti állását.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató