2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Toroczkai közös lengyel-magyar határt akar - kiakadtak az ukránok

RIA Novosztyi: Toroczkai László, magyar politikus Ukrajna felosztására utalt Lengyelországnak küldött ünnepi köszöntőjében.

Toroczkai a Twitteren:

A Mi Hazánk párt vezetője, Toroczkai László utalt Lengyelország Ukrajna felosztására, gratulálva az országnak a függetlenség napja alkalmából.

"Ma van Lengyelország függetlenségének napja. Isten áldja Lengyelországot! Találkozunk a közös lengyel-magyar határon!" - írta a Twitteren.

A magyar politikus a tweethez egy 1939 márciusában Uzok (a mai Ukrajna, a lengyel határ közelében - a szerk.) település közelében készült fotót csatolt. A képen határőrök kezet fognak a lengyel-magyar határon, amely azután alakult ki, hogy Magyarország elfoglalta Kárpátalját.

A RIA Novosztyi megírta, hogy egykoron Kárpátalja az Osztrák Birodalom része volt. A Habsburg-monarchia első világháború következtében bekövetkezett összeomlása után Csehszlovákia része lett. 1939 óta e terület egy részét Magyarország hódította meg, de a hitleri Németország moszkvai veresége után megállapodást írtak alá a területnek az Ukrán SZSZK-ba való beolvasztásáról.

Korábban Maxim Buzsanszkij, a Rada parlamenti képviselője arra figyelmeztetett, hogy Budapest csapatokat vezényelhet Kárpátaljára a magyarok védelmére. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter megerősítette, hogy létezik egy katonai forgatókönyv 150 ezer honfitársunk védelmére Kárpátalján - írja a RIA.

Márciusban Iryna Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a magyar hatóságok álláspontja az Ukrajna körüli helyzetről közel áll az oroszbaráthoz, és azt sugallta, hogy Budapest meg akarja szerezni Kárpátalját.

Ukrajna és Magyarország között feszültségek alakultak ki az "Oktatásról szóló" ukrán törvényről szóló viták közepette, amely jelentősen csökkenti a nemzeti kisebbségek nyelvtanulásának lehetőségét. A törvény 2017. szeptember 28-án lépett hatályba.

Toroczkai bejegyzésére az ukrán külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben felszólította a magyar kormányt, hogy ítélje elfogadhatatlannak Toroczkai László parlamenti képviselő államhatárok felülvizsgálatával kapcsolatos kijelentését.

Az ukrán külügy szóvivője, Oleg Nikolenko így reagált:

„Elfogadhatatlan Toroczkai László képviselő felhívása a határok revíziójára. Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy ítélje el ezt a felelőtlen kijelentést, ami aláássa a kétoldalú kapcsolatokat, és nem egyeztethető össze a jószomszédi viszony szellemével.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató