2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Politico: Orbán Viktor elüldözi a külföldi szupermarketeket Magyarországról!

Az angol nyelvű lap szerint a Spar, a Lidl, az Aldi, az Auchan, a Penny és a Tesco van a magyar miniszterelnök célkeresztjében.

A Politico hosszas cikkben elemezte a külföldi tulajdonú szupermarketek magyarországi helyzetét, és arra jutott, hogy a magyar miniszterelnök elüldözi őket innen. Mint írták, „a kormány a magas árakat ürügyként használja arra, hogy magasabb adókkal és árplafonokkal vegye célba a külföldi kiskereskedőket, például a Spar és a Lidl áruházláncokat. A szupermarket-óriások fittyet hánynak arra, hogy a magyar kormány a külföldi kiskereskedőket ki akarja taszítani az országból, de nem világos, mit tehetnek ellene.”

Ilyen üldöző tettnek tartja a lap a szerdán bevezetett újabb ársapkákat, mivel szerintük a szupermarket-óriások már így is küzdenek az elmúlt évben bevezetett intézkedések sorozata miatt. „Először 2021 decemberében, a Közép- és Kelet-Európát különösen súlyosan sújtó, szárnyaló élelmiszerár-infláció közepette a kormány sietve keresztülvitt egy törvényt, amely a 100 milliárd forint (250 millió euró) feletti árbevétellel rendelkező szupermarketeket arra kötelezte, hogy a szavatossági idő előtt 48 órával adják át az élelmiszereket egy állami jótékonysági szervezetnek.”

Ami jelenleg történik, az nem más, mint bizonyos vállalkozások szándékos kiszorítása a piacról”

– mondta az egyik érintett kereskedő képviselője, aki névtelensége megőrzése mellett beszélt, és kifejezte aggodalmát, amelyet mások is osztanak az ágazatban. „Egyszerűen lehetetlen fenntartható módon nyereségesen működni ilyen, a magyar kormány által előírt körülmények között”.

A törvény „szembemegy az EU belső piacának alapelveivel” – mondta a képviselő, aki felszólította az Európai Bizottságot, hogy lépjen közbe. A POLITICO felvette a kapcsolatot az érintett külföldi kiskereskedőkkel, akik mindannyian elutasították, hogy jegyzőkönyvben nyilatkozzanak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató