2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Januártól nem kell magunknál tartanunk a jogosítványt és a forgalmi engedélyt

Azonban továbbra sem lehet megúszni az okmányok helyszínen történő bevonását.

Egy korábbi törvénymódosítás hoz jelentős előnyt az autósoknak és más gépjárművezetőknek, akiknek 2023. január 1-től nem kell bírságtól tartaniuk, ha nem tudják felmutatni jogosítványukat vagy a forgalmi engedélyt az igazoltató rendőrnek – olvasható a Telex cikkében. A lap szerint azonban pusztán ezzel a könnyítéssel nem lehet megúszni az okmányok helyszínen történő bevonását, mert már évek óta ott az eszköz a rendőrök kezében, amelyen pár kattintással kivonhatnak mindent és mindenkit a forgalomból.

Még 150 ezer forintra is bírságolhatnak

Bár a közúti ellenőrzést végző rendőröknek eddig is mérlegelési joguk volt, ezért akár szóbeli figyelmeztetéssel is továbbengedhették azokat az autósokat, akik kérésre nem adták át járművük forgalmi engedélyét, vagy a jogosítványukat, az okmányok otthonfelejtése a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése, és szabálysértésnek minősül.

Ilyesmiért most még 5 vagy 50 ezer forint helyszíni bírság járhat és legfeljebb 150 ezer forintot fizet az érintett, ha szabálysértési eljárást indítanak vele szemben. A lap rendőrségi forrása szerint 2023. január 1-től azonban nem kell majd bemutatni a fenti két okmányt az igazoltatáskor, és ezért semmilyen módon nem szankcionálhatják a vezetőket, hiszen az ilyesmi többé nem minősül szabálysértésnek. Fontos részlet, hogy a változás kizárólag azokra vonatkozik, akiknek Magyarországon állították ki a jogosítványát és járművük is szerepel a magyar nyilvántartásban – olvasható a cikkben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató