2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Kinek a rakétája?

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd este elég konkrétan megnevezte az oroszokat a lengyelországi robbanás felelőseként, és arról is beszélt, hogy ez nagyon komoly eszkaláció, amelyre meg kell adni a megfelelő választ. Hivatalosan ugyanakkor sem a lengyelek, sem az amerikaiak nem erősítették meg, hogy orosz rakéták csapódtak be Przewodów városában, az orosz védelmi minisztérium pedig kategorikusan tagadta a vádakat, amelyeket lengyel provokációnak nevezett.

Egyre többen írnak arról, hogy valójában ukrán légvédelmi rakéták, egészen pontosan Sz-300-as rendszerekben használt 5V55-rakéták csapódtak be Lengyelországban. Ezt egyelőre szintén nem lehet megerősíteni, ahogy azt sem, hogy orosz rakétákról volt szó, az azonban már korábban is felmerült, hogy a helyszínen készült képeken látható törmelék alapján úgy tűnik, hogy légvédelmi rakéták maradványai vannak az incidens helyszínén.

Erről írt többek közt Eliot Higgins, a Bellingcat nevű oknyomozó csoport alapítója is, aki egyben türelemre is intett, mondván, a helyszínről érkező képek alapján hamarosan meg lehet majd állapítani, hogy pontosan minek a maradványairól van szó. Az általa megosztott posztban egyébként az az elmélet merült fel, hogy egy 5V55-ös rakéta egyik része lehet a képeken, esetleg egy általa elfogott rakéta maradványaival együtt. Ez egyébként szintén nem tűnik képtelenségnek, hiszen a lengyel-ukrán határtól nem messze is hajthatott végre elfogást az ukrán légvédelem.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató