2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Lavrov Zelenszkij beszédéről: agresszív ruszofóbia 20 percben, míg mások 3 percet beszélhettek

A külügyminiszter elmondta, hogy a csúcstalálkozó alkalmával rövid megbeszélést folytatott Olaf Scholz német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel.



“Nagyon jól tudják, hogy ezt a folyamatot (a rendezést – a szerk. megj.) akadályozza Ukrajna, amely többek között Zelenszkij rendeletével törvénybe iktatta az Oroszországgal való tárgyalások megtiltását. Ez nem számunkra kérdés. <…> Emlékeztettem őket, hogy minden probléma az ukrán oldalon van, amely kategorikusan elutasít minden tárgyalást, és olyan feltételeket támaszt, amelyek tudatosan irreálisak és nem megfelelőek ebben a helyzetben.

Oroszország ugyanakkor többször megerősítette, hogy nem utasítja el a tárgyalásokat. Minél tovább tartja Kijev ezt az álláspontot, annál nehezebb lesz megállapodásra jutni – folytatta az orosz diplomata.

LAVROV SZERINT VOLODIMIR ZELENSZKIJ UKRÁN ELNÖK BESZÉDÉT A G20-AK CSÚCSTALÁLKOZÓJÁN ELŐRE RÖGZÍTETTÉK. MEGJEGYEZTE, HOGY A BESZÉD 20 PERCIG TARTOTT, BÁR A TÖBBI RÉSZTVEVŐNEK KÖRÜLBELÜL HÁROM PERCET ADTAK A FELSZÓLALÁSRA.

Zelenszkij beszéde “nagyon érdekes” volt – mondta az orosz külügyminiszter.

“Volt harcias retorika, agresszivitás és ruszofóbia, de annak a beszédnek a tartalmát és az ember állapotát legjobban az általa mondottak jellemzik, ami nem volt teljesen helyénvaló, de elhangzott. Elmondta, hogy a szövetségesek 1944-es normandiai partraszállása a második világháború fordulópontjává vált. Vonják le a saját következtetéseiket”.

A G20-csúcstalálkozó résztvevői már majdnem befejezték a zárónyilatkozat kidolgozását – tette hozzá Lavrov. Az újságíróknak elmondta, hogy a nyugati országok megpróbálták átpolitizálni a dokumentumot, és az egész G20-csoport nevében, “vagyis a magunk nevében”, Oroszországot elítélő szavakat csempésztek bele.
 
“A Nyugat hozzátette, hogy “több delegáció” elítélte Oroszországot. Feljegyeztük, hogy alternatív álláspontok is elhangzottak. Úgy gondoljuk, hogy ez elég ahhoz, hogy ne menjünk bele mélyen ebbe a kérdésbe, ez egyáltalán nem a G20-ak dolga.”

A csúcstalálkozó résztvevői a november 16-i találkozót követően hagyják jóvá a zárónyilatkozatot.

A G20-ak november 15-16-án tartják találkozójukat Balin. Az orosz delegációt Lavrov vezeti.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató