2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Zelenszkij a G20 csúcson parádézott: A herszoni győzelem a háború végének kezdete

Volodimir Zelenszkij Ukrajnából jelentkezett be a G20 csúcstalálkozóra, ahol beszédében elmondta, hogy itt az ideje véget vetni Oroszország „pusztító háborújának”, írja a Guardian.

Zelenszkij azt is mondta, hogy nem lesz Minszk 3, utalva az ukrajnai konfliktus lezárását célzó két sikertelen megállapodásra.

„Nem fogjuk hagyni, hogy Oroszország kivárjon, és növelje erőit. Meggyőződésem, hogy most jött el az idő, amikor Oroszország háborúját meg kell, és meg is lehet állítani.”

Az ukrajnai zaporizzsjai atomerőműnél lévő harcokról Zelenszkij azt mondta: senkinek sincs joga ahhoz, hogy nukleáris katasztrófával zsarolja a világot. Szerinte Oroszország „radioaktív bombává változtatta az erőművet, amely bármelyik pillanatban felrobbanhat”.

Az ukrán elnök közleményt tett közzé a béke eléréséhez szükséges javaslatairól
 
Volodimir Zelenszkij miután részt vett a G20-ak csúcstalálkozóján közleményt tett közzé a béke eléréséhez szükséges javaslatairól, írja a Guardian. Ezek között szerepelt például az energiabiztonság megteremtése, a foglyok szabadon engedése, az orosz csapatok kivonása, igazságszolgáltatás helyreállítása és a háború végének rögzítése is.

Az ukrán elnök szerint ha Oroszország valóban véget akar vetni a háborúnak, azt tettekkel is bizonyítania kell.

A herszoni győzelem a háború végének kezdete
 

A herszoni győzelem a háború „végének kezdetét” jelzi, ezt mondta 

Volodimir Zelenszkij hétfőn, mikor meglepetésszerűen Herszonba látogatott, írja a Guardian.

„Továbblépünk előre. Készen állunk a békére, az egész országunk békéjére.”

Zelenszkij azért ment el Herszonba, hogy megmutassa a lakosoknak a támogatását, és demonstrálja, „valóban visszatérünk, valóban felemeljük a zászlónkat”.

CNN - Ünneplés Herszonban:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató