2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

A kínai elnök nekiment Trudeaunak a G20-találkozón, amiért "kiszivárgott" a kettejük privát beszélgetése

Újabb botrány a G20-találkozón. Hszi Csin-ping keményen lerendezte a kanadai elnököt.

Hszi Csin-ping kínai elnök azzal vádolta Justin Trudeau miniszterelnököt, hogy helytelenül viselkedett, amikor a két vezető közötti beszélgetés tartalmát kiszivárogtatta a médiának. 

A vádak akkor hangzottak el, amikor a két vezető útja egy nyilvános helyen keresztezte egymást az indonéziai Balin, ahol mindkét vezető a G20-ak csúcstalálkozóján vesz részt. 

"Minden, amit megbeszéltünk, kiszivárgott a lapoknak; ez nem helyénvaló"

- mondta Hszi Trudeau-nak egy tolmácson keresztül.



"Nem így ... folyt a beszélgetés. Ha az ön részéről őszinteség van..." - mondta Xi. 

Trudeau félbeszakította a kínai vezetőt, mondván, hogy bár vannak nézeteltéréseik, együtt kell dolgozniuk. 

"Hiszünk a szabad, nyílt és őszinte párbeszédben, és ezt továbbra is folytatni fogjuk. Továbbra is törekedni fogunk arra, hogy konstruktívan együtt dolgozzunk, de lesznek dolgok, amelyekben nem értünk egyet, és muszáj lesz...". mondta Trudeau, mielőtt Xi félbeszakította. 

"Először teremtsük meg a feltételeket" - mondta Xi kezet nyújtva Trudeau-nak, mielőtt a páros megrázta és elváltak útjaik. 

Trudeau és Hszi kedden, a Balin megrendezett G20-csúcstalálkozó keretein belül röviden szemtől szembe beszéltek egymással. 

A felolvasás szerint a két vezető - akik között a kereskedelem, valamint két kanadai letartóztatása és őrizetbe vétele miatt alakult ki nézeteltérés - rövid megbeszélése során Trudeau aggodalmát fejezte ki a média azon értesülései miatt, amelyek szerint Kína titokban 11 jelöltet finanszírozott a 2019-es szövetségi választásokon.

A miniszterelnöki hivatal által a találkozó alkalmából közzétett fényképen a páros egy zsúfolt teremben informálisan beszélgetve látható. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató