2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Elismerte a román rendőrség, hogy követték a Székely Nemzeti Tanács elnökét

Közölték azt is, hogy ezt pusztán „jó szándékból tették”.

Elismerte a román rendőrség, hogy rendőrautóval követték Izsák Balázst, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökét, amikor szeptember 19-én egy több székelyföldi települést érintő tájékoztatókörúton vett részt, de a rendőrség szerint ezt „a negatív események megelőzése, valamint a közrend és -biztonság megőrzése céljából” tették.

A belügyminisztériumnak címzett beadványát és a rendőrségtől kapott választ, valamint az ezekhez kapcsolódó, Izsák Balázs által jegyzett közleményt az SZNT tájékoztatási szolgálata tette közzé. A Székely Nemzeti Tanács elnöke és munkatársai a székelyek nagy menetelése évfordulóján azon az útvonalon haladva találkoztak az önkormányzatok vezetőivel, és helyi véleményformálókkal, amelyen kilenc évvel ezelőtt a Marosszéki Makfalváról szekérkaraván jutott el Háromszékre a nagy menetelés helyszínére.    

Mint Izsák Balázs az MTI-nek elmondta:

a kétnapos útjuk első napján egy rendőrautó és két civil jármű követte az SZNT-sek két autóját.

Ha földúton hajtottak be egy településre, követőik is velük tartottak, ha eltévesztették az utat és meg kellett fordulniuk, ezt tették az idegenek is, akiket egyértelműen megfélemlítési szándékkal melléjük szegődött hatósági képviselőknek tekintettek.  

Izsák Balázs beadványában arról tájékoztatta a belügyminisztert, hogy az út során a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés részleteiről nyújtott tájékoztatást a polgármestereknek. Egyben magyarázatot kért a hatósági megfélemlítési akció törvényi hátteréről, és azt is megkérdezte, hogy továbbra is bűnügyi jelenségnek tünteti-e fel a közbiztonsági stratégia a székelyföldi autonómiatörekvéseket, amiként ez a 2015-2020 között hatályos dokumentumban szerepelt.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató