2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Szivárványos címerrel provokálnak az amerikai focisták Katarban

Pár nap és kezdődik a foci-vb, ami megint nem a sportról fog szólni... Eddig a térdelést kellett báémulnunk, most pedig a szivárvány lesz a főszereplő. Egymásra licitálnak a csapatok...

Korábban már beszámoltunk az angol és a német csapat mutatványáról. Ők LMBTQ-feliratú repülőgéppel utaztak el a közel-keleti országba, ahol nem nagyon rajonganak a szivárványért.

Ezt korábban az egyik vb-nagykövet nyomatékosan közölte, de nem úgy néz ki, hogy megértette a Nyugat. Nem tartják tiszteletben a vallási szokásaikat.

Az amerikaiak a címerükkel akarnak provokálni

A címer piros csíkjai helyett inkább a szivárványt választották az amerikai csapatnál.

"Amikor a világszínpadon vagyunk, és amikor egy olyan helyszínen vagyunk, mint Katar, fontos, hogy felhívjuk a figyelmet ezekre a kérdésekre, és erről szól a 'Be the Change' (Légy a változás)" - mondta Gregg Berhalter, az Egyesült Államok edzője, megnevezve azt a kampányt, amelyet az amerikai játékosok - az afroamerikai, drogos bűnöző - George Floyd 2020-as "meggyilkolása" után indítottak. 

A szivárványos címer azonban nem kerül ki a meccsekre, az amerikai provokáció kevésbé lesz látható, mint amit más országok terveznek. Több európai ország - köztük Anglia, Németország és Hollandia - csapatkapitányai szivárványos karszalagot viselnek majd a mérkőzéseken, hogy támogassák az "Egy szerelem" kampányt, amely "a futball platformját használja fel arra, hogy üzenjen a diszkrimináció ellen."  

"Minden meccs vagy esemény esetében a megközelítésünk részeként szivárványos karszalagot használunk, hogy támogassuk és felkaroljuk az LMBTQ közösséget, valamint hogy az elfogadás szellemét népszerűsítsük minden szurkoló számára világszerte" - mondta Neil Buethe, a U.S. Soccer szóvivője. 

De, nem lesz olyan könnyű a propaganda...

Az, hogy a csapatok meddig mehetnek el az üzeneteikben, kényes téma, tekintettel a FIFA által "politikai" üzeneteknek nevezett üzenetek megjelenítésére vonatkozó szabályokra. Dániának például a múlt héten azt mondták, hogy nem viselhet olyan edzőmezt, amelyen az "Emberi jogokat mindenkinek" felirat szerepel. Gianni Infantino, a FIFA elnöke levélben kérte mind a 32 résztvevő csapatot, hogy "ne engedjék, hogy a labdarúgást belerángassák minden létező ideológiai vagy politikai csatába". A francia kapus, Hugo Lloris utalt arra, hogy nem fogja viselni a szivárványos karszalagot. 

A U.S. Soccer közölte, hogy a kezdeményezés részeként munkaügyi és emberi jogi szervezetekkel együttműködve dolgozta ki "a legjobb gyakorlatokat katari beszállítói" számára. A szövetség azt is elmondta, hogy meghívja a migráns munkásokat egy edzésre az egyik katari stadionba.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató