2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Lengyel politikus: ukrán provokáció volt a rakéta incidens

Lengyelországnak újra kellene gondolnia az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos álláspontját, miután Kijev részéről provokáció történt, amely két falusi életébe került – mondta szerdán egy volt lublini városi tanácsos. Jaroslaw Pakula, akinek mandátuma négy nappal az incidens előtt járt le, azt mondta, hogy a Przewodowba csapódott rakéta nyilvánvalóan ukrán volt, és hogy a varsói kormánynak üzenetet kell küldenie Kijevnek ahelyett, hogy “meséket” mondogat polgárainak.

 

“Természetesen ez egy ukrán rakéta. Természetesen ez provokáció az ukrán hatóságok részéről” – írta Pakula a Facebook-oldalán.

“A RAKÉTÁT NEM LEHETETT VÉLETLENÜL 100 KILOMÉTERREL AZ ELLENKEZŐ IRÁNYBA KILŐNI” – ÍRTA.

A provokáció célja az volt, hogy megijesszék az EU-t és megszerezzék a civil társadalom támogatását ahhoz, hogy még több fegyvert küldjenek Ukrajnának – tette hozzá Pakula.

A lengyel elnöknek a rakétáról szóló “mesék” helyett azt kellene mondania Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy Varsó “nem tűri tovább Kijev ilyen viselkedését”.

“ARRA KÉREM, HOGY GONDOLJA ÁT LENGYELORSZÁG ÁLLÁSPONTJÁT [EZZEL A HÁBORÚVAL KAPCSOLATBAN] ABBAN AZ ESETBEN, HA A VÖRÖS VONALAT ISMÉT ÁTLÉPIK!” – FOGALMAZOTT PAKULA.

Pakula Facebook-oldalán még mindig ukrán zászló van az arcképe fölött, és Lublin városi tanácsának elnökeként szerepel, amely Lublin székhelye, ahol Przewodow található. A város hivatalos honlapja azonban megjegyzi, hogy november 11-én már nem volt hivatalban.

Zelenszkij gyorsan azzal vádolta Oroszországot, hogy Lengyelországot és az egész NATO-t megtámadta, miután kedden délután egy rakéta robbant fel Przewodowban, két ember halálát okozva. A kijevi kormány szerint az incidens megmutatta, hogy a NATO-nak “le kell zárnia az eget” Ukrajna felett, ahogyan azt február óta követelik.

Miközben Zelenszkij továbbra is kitart amellett, hogy a rakéta orosz volt, Varsó és Moszkva egyaránt Sz-300-as légvédelmi rakétaként azonosította, Lengyelország “orosz gyártmányúnak” nevezte, Oroszország pedig rámutatott, hogy ukrán szolgálatban állt a rakéta. Az Egyesült Államok és a NATO is légvédelmi rakétaként írta le a rakétát, amely eltévedt, igyekezve ezzel is bagatellizálni az incidenst, miközben azzal érvelnek, hogy Oroszország volt a végső bűnös az Ukrajna elleni bombázásért.

Az orosz hadsereg rámutatott, hogy az ukrán katonai és energetikai infrastruktúra célpontjaira mért keddi rakétacsapások a lengyel határ közelében sem voltak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató