2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Súlyosabb ítélet várhat Donáth Lászlóra: hatályon kívül helyezték a bírósági döntést

A Fővárosi Törvényszék elfogadta az ügyészség fellebbezését, így a II.-III. Kerületi Bíróságnak új eljárást kell lefolytatnia az ügyben – írja a Mandiner. Donáth László ellen aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés miatt emeltek vádat, de a bíróság első fokon csak becsületsértésben találta bűnösnek.

A lap értesülései szerint helyt adott az ügyészség fellebbezésének és megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte az első fokú ítéletet a szexuális zaklatással vádolt Donáth László lelkész, korábbi szocialista politikus ügyében a Fővárosi Törvényszék. A törvényszék ezért új eljárás lefolytatására utasította a II. és III. Kerületi Bíróságot.

A momentumos EP-képviselő Donáth Anna apját a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik alkalmazottja jelentette fel még 2019-ben. Állítása szerint az evangélikus lelkész korábban több esetben is szexuálisan közeledett felé, fogdosta és ajánlatokat tett neki. Egy esetben pedig egy konfliktus kapcsán fojtogatta.

A volt MSZP-s országgyűlési képviselő ellen az ügyészség aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés miatt emelt vádat.  A bíróság először tárgyalás megtartása nélkül döntött az ügyben, és büntetővégzésében bűnösnek mondta ki a volt politikust, aki végig tagadta bűnösségét – idézi fel a Mandiner.

DONÁTH LÁSZLÓT MÁSFÉL ÉV SZABADSÁGVESZTÉSRE ÍTÉLTÉK, KÉT ÉS FÉL ÉV PRÓBAIDŐRE FELFÜGGESZTVE.

A volt politikus azonban nem fogadta el a döntést, és tárgyalás megtartását kérte. A Budapesti II.-III. Kerületi Bíróság végül tavaly októberben hirdetett első fokú ítéletet, amelyben jelentősen enyhítette Donáth büntetését. Az evangélikus lelkészt csak becsületsértésben találták bűnösnek, a szeméremsértés miatti eljárást pedig megszüntették. A volt országgyűlési képviselőt hatszázezer forint pénzbüntetésre kötelezte a bíróság.

A vádlott elfogadta az ítéletet, az ügyészség azonban fellebbezett, indítványozva az ítélet hatályon kívül helyezését.

Az ügyészség szerint a bíróság a szeméremsértés vétsége miatti eljárásrészben egyáltalán nem állapított meg tényállást, amely az eljárás megszüntetése esetén is törvényi kötelezettsége. Emiatt szerintük az ítélet olyan mértékben megalapozatlan, hogy azt a másodfokú eljárásban nem lehetne orvosolni.

Emellett a vádhatóság álláspontja szerint a szeméremsértés esetében nincs helye megszüntetésnek. A főügyészség a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján bizonyítottnak látja a könnyű testi sértés vétségét is, ezért ebben is indokoltnak tartja a bűnösség megállapítását.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató