2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Biden mentelmi jogot ítélt a szaúdi hercegnek, akit a Washington Post újságírójának megölésével vádolnak

Joe Biden és kormánya úgy döntött, hogy mentelmi jog illeti a szaúd-arábiai trónörököst, Mohamed bin Szalmánt, akit a Washington Post újságírójának, az Amerikában élő Dzsamál Hasogdzsi megölésével vádolnak- írja a CNN.



Hatice Cengzi, aki a megölt újságíró mennyasszonya még 2020 októberében indított pert a szaúdi trónörökös és 28 másik személy ellen a szövetségi bíróságon Washingtonban. Cengzi akkor az állította, hogy merénylők elrabolták, megkötözték, elkábították, megkínozták és meggyilkolták vőlegényét, a holttestét pedig feldarabolták. A merénylők mindezt a szaúdi herceg utasítására tették. Hasogdzsi maradványait egyébként sosem találták meg.
 
A két évvel ezelőtt elindított ügy, most új fordulatot vett. Mohamed Bin Szalmánt nemrég megválasztották szaúdi miniszterelnöknek, emiatt viszont mentelmi jog illeti – áll abban a bírósági beadványban, amit az igazságügyi minisztérium a külügyminisztériummal közösen nyújtott be a bíróságnak, ami Hagodzsi ügyéről dönt. Ez azt jelenti, hogy a nemrég megválasztott miniszterelnököt felmentik a per alól. A bíróság döntése dühös reakciókat váltott ki.

A meggyilkolt újságíró menyasszonya a következőket osztotta meg Twitteren a döntéssel kapcsolatban:

„Biden megmentette a gyilkost azzal, hogy mentelmi jogot adott neki. Megmentette a bűnözőt, így ő is bűnrészes. Lássuk, ki fogja őt megmenteni a túlvilágon?”


 
Most mentelmi jogot, júliusban pedig ököl pacsit kapott a szaúdi trónörökös az Egyesült Államok elnökétől, amikor Biden ellátogatott Szaúd-Arábiába. Annak ellenére, hogy Joe Biden még a beiktatása előtt ígéretet tett, hogy páriává teszi Szaúd-Arábiát, miután a Demokrata Párt szavazóbázisa is egyre inkább elítéli ahogy az emberi jogokkal bánnak a közel-keleti országban, Szaúd-Arábia jemeni polgárháborúban való részvételét és Hasogdzsi meggyilkolását. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató