2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Kreml: megtaláljuk és megbüntetjük a hadifoglyokat agyonlövő ukránokat

Moszkva már megkezdte az orosz hadifoglyokat meggyilkoló ukrán katonák felkutatását – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

“Meg kell találni és meg kell büntetni őket” – hangsúlyozta.

November 18-án jelent meg az interneten egy videó, amelyen ukrán fegyveresek a földön fekvő, magukat megadó orosz katonákat lőnek fejbe. Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők harcosai szándékosan megöltek tíz fegyvertelen embert. A minisztérium hangsúlyozta, hogy ez nem elszigetelt háborús bűncselekmény, hanem az ukrán hadseregben bevett gyakorlat.

Az orosz vizsgálóbizottság büntetőeljárást indított gyilkosság és a hadifoglyokkal szembeni kegyetlen bánásmód miatt. Az Emberi Jogi Tanács vezetője, Valerij Fadejev és az orosz ombudsman, Tatjana Moszkalkova felhívást intézett a nemzetközi szervezetekhez – az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatalához, az EBESZ-hez, az Európa Tanácshoz, az Amnesty Internationalhoz, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságához és másokhoz -, hogy ítéljék el a hadifoglyok agyonlövését és folytassanak vizsgálatot.

A New York Times című amerikai lap ma megerősítette a videó hitelességét. A lap által megkérdezett szakértők szerint az ukrán fegyveres erők harcosai háborús bűntettet követtek el.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató