2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Putyin: a nyugati országok kalandos politikája élelmiszerhiányhoz vezetett a világon

Néhány nyugati ország kalandvágyó, szakszerűtlen politikája vezetett a globális élelmiszerhiányhoz - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök egy, a nemesítéssel és a genetikával foglalkozó rendezvényen.

"Mi kielégítjük szükségleteinket és a világ vezető termelői közé tartozunk és továbbra is segíteni fogunk azoknak az országoknak, amelyek élelmiszerhiánnyal küzdenek azok miatt az egyensúlytalanságok miatt, amelyekhez - minden túlzás nélkül - egyes nyugati országok kalandor, szakszerűtlen politikája vezetett"

- mondta az államfő.



Hangsúlyozta, hogy Oroszország ma már a legtöbb kulcsfontosságú paraméter tekintetében biztosítja az élelmezésbiztonságot.

Így az elnök megállapította, hogy a hazai agráriparban nagy lehetőségek rejlenek, és a vetőmagok és a nemesítőanyag területén fejlődésre és függetlenségre szólított fel annak megerősítése érdekében.

"Kritikusan fontos, hogy megerősítsük pozícióinkat, kézzelfogható előrelépést érjünk el, és elérjük a szükséges maximális függetlenséget egy olyan érzékeny területen, mint a vetőmag- és törzskönyvezési alap" - mondta Putyin.

Az ilyen alapokat az agrár-ipari komplexum alapjának és az orosz gazdaságok terméshozamának és termelékenységének növekedési alapjának nevezte.

Az államfő külön felhívta a figyelmet arra, hogy növelni kell Oroszország függetlenségét az agrár-ipari komplexum fejlesztése terén.

"Ez minden túlzás nélkül technológiai, tudományos és élelmiszer-szuverenitásunk, fenntarthatóságunk, valamint az orosz piac megfizethető és kiváló minőségű élelmiszerekkel való megtöltésének kérdése. A szankciós nyomás, a globális élelmezési kihívások <...> körülményei között ezek a feladatok még sürgetőbbé válnak" - hangsúlyozta az elnök.

Hozzátette, hogy az agrár-ipari komplexum és az ágazati tudomány támogatására korábban hozott döntések beváltak, Oroszország kielégíti igényeit, és segíti az élelmiszerhiánnyal küzdő országokat is.

Putyin hangsúlyozta a növekedési tényezők meghatározásának fontosságát az orosz agrár-ipari komplexum fejlesztésére irányuló stratégiában.

"Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ahhoz, hogy az agrár-ipari komplexum átlagos éves növekedési ütemét három százalékos szinten biztosítsuk, <...> természetesen meg kell határoznunk a növekedési tényezőket, meg kell értenünk, hogy mit akarunk elérni" - magyarázta.

Végezetül az elnök felszólított arra, hogy a szankciókkal szembeni nyomás miatt helyezzenek hangsúlyt az agrár-ipari komplexum bővítésére és új támogatási intézkedések bevezetésére.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató