2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Szijjártó: Magyarország folytatja az atomenergetikai együttműködést Oroszországgal

Magyarország folytatni kívánja az atomenergetikai együttműködést Oroszországgal, és továbbra is ellenez minden szankciót ezen a területen – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn az orosz RT hírtelevíziónak. Magyarország vezető diplomatája a nyilatkozatot az Oroszország déli üdülővárosában, Szocsiban zajló Atomexpo-2022 fórumon tette.



“Nyilvánvaló, hogy a nukleáris energia az energiatermelés legolcsóbb, legbiztonságosabb és legkörnyezetbarátabb módja. Ezért nemzeti érdekünk, hogy folytassuk a Roszatommal való nukleáris együttműködést, és 2030-tól működőképessé tegyük a két új reaktorblokkot” – mondta Szijjártó.

Ezzel a magyarországi paksi atomerőmű bővítésének terveire utalt, amelyet az orosz állami tulajdonú Roszatom atomenergetikai óriáscéggel együttműködve terveznek. Budapest még augusztusban adott engedélyt a vállalatnak arra, hogy két új reaktort építsen a telephelyen, a munkálatok várhatóan 2023-ban kezdődhetnek.

A projekt több uniós ország ellenállásába ütközött. Magyarország azonban eddig sikeresen ellenállt az ukrajnai konfliktus miatt bevezetett oroszellenes szankcióknak az atomenergia területére való kiterjesztésére irányuló kísérleteknek.

“MINDIG IS AZÉRT KÜZDÖTTÜNK, HOGY A SZANKCIÓRENDSZER TEKINTETÉBEN AZ ATOMENERGIA MENTESÜLJÖN. EDDIG SIKERREL JÁRTUNK, ÍGY JÓ REMÉNYEIM VANNAK ARRA, HOGY A JÖVŐBEN IS SIKERESEK LESZÜNK EBBEN A TEKINTETBEN” – MONDTA SZIJJÁRTÓ.

Magyarország gazdasága nagymértékben függ az orosz energiától. A nukleáris területen történő együttműködés mellett fosszilis tüzelőanyagokat, például kőolajat és földgázt is importál Oroszországból. Budapest élesen bírálta az EU hozzáállását az ukrajnai konfliktushoz, azzal érvelve, hogy a blokk szankciói jobban ártanak saját magának, mint Moszkvának.

Magyarország eddig sikeresen ellenállt az EU azon tervének, hogy teljesen betiltsa az Oroszországból származó kőolaj- és földgázimportot, és feszült tárgyalásokat követően többször is felmentést kapott az orosz fosszilis tüzelőanyagok vásárlására vonatkozó, a blokk egészére kiterjedő korlátozások alól.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató