2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Vucsics bejelentette, hogy Szerbia kész megvédeni népét Koszovóban

Aleksandar Vucsics szerb elnök elmondta, hogy a szerb állam a nemzetközi jog értelmében a Koszovóban és Metóhiában élő népével lesz, tekintettel a Pristina ellentmondásos intézkedései által okozott feszültségekre.



Josep Borrell, az EU diplomáciai vezetője hétfőn Brüsszelben újabb magas szintű megbeszélést folytatott Belgrád és Pristina között, a koszovói feszültségek fokozódása közepette. A találkozókat követően Aleksandar Vucsics szerb elnök kijelentette, hogy a koszovói albán hatóságok vitatott intézkedéseinek elhalasztásáról szóló tárgyalások kudarcot vallottak, és hogy "nehéz időszak" várható.

A szerb államfő ma este közölte, hogy az önhatalmúlag kikiáltott Koszovói Köztársaság hatóságai a belügyminisztérium különleges egységét küldték a tartomány északi részére. A kedd reggel a szerb rendszámtáblák bírságolásával kezdődik.

"Ha valaki azt hiszi, hogy kiűzheti a szerb népet, megölheti és bánthatja a mi népünket, akkor az én dolgom az, hogy komolyan és határozottan emlékeztessem őket arra, amit már sokszor mondtam. És amikor ezt mondom, néhány mással ellentétben én tudom, hogy mit jelent: mi a szerb népünkkel leszünk, és nem hagyjuk őket bajban"

- mutatott rá Vucsics a beszédében, majd hozzátette, hogy a koszovói szerbek képviselői Belgrádba jönnek egy éjszakai találkozóra.

"A békét, a stabilitást fogjuk ápolni, de a szerb népnek tudnia kell, hogy a szerb állam a nemzetközi joggal, az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatával és mindazzal összhangban áll mögötte, amire a nyugati partnerek hivatkoznak, amikor az ukrajnai helyzetről és a világ más területeiről beszélnek"

- mondta a szerb elnök.

Szerinte Pristina hónapok óta erőszakos akciókat tervez.



A koszovói rendőrség előző nap arról számolt be, hogy november 1-jéig 1740 figyelmeztetést küldtek a tartományban a szerb hatóságok által kiállított PR (Pristina), KM (Kosovska Mitrovica), PZ (Prizren), GL (Gnjilane), UR (Urosevac), PE (Peć), DA vagy ĐA (Djakovica) rendszámú járművek tulajdonosainak. A járműveket az RKS szimbólummal - "Koszovói Köztársaság" - ellátott rendszámtáblákkal kellett volna újra nyilvántartásba venniük. November 22-től 2023. január 21-ig a rendőrség pénzbírságot szab ki mindenkire, aki "illegális rendszámmal" közlekedik Koszovóban.

Vucsics vasárnap kijelentette, hogy arra számít, hogy a koszovói albán hatóságok nem vonják vissza a szerb rendszámtáblák megbírságolásáról szóló döntésüket, és hogy november 21-e után Koszovóban súlyosbodás következik be Pristina ellentmondásos intézkedései miatt.

A koszovói albán hatóságok azt követelik a helyi szerbektől, hogy a szerb rendszámtáblával rendelkező, "KM" betűket tartalmazó gépkocsikat regisztrálják át a koszovói szimbólummal és az "RKS" felirattal ellátott rendszámtáblákra, és november 21-től 150 eurós bírságot terveznek kiszabni a szabályszegőkre. 2021. szeptember 20-án az önhatalmúlag kikiáltott Koszovó hatóságai megtiltották a szerb rendszámmal történő belépést, és a ROSU különleges rendőri egységet a tartomány északi részére helyezték át. Válaszul a helyi szerbek építőipari eszközökkel eltorlaszolták a Jarinje és Brnjak ellenőrzőpontokhoz vezető utat, és a "rendőrség" könnygázzal és rohamfelszereléssel történő feloszlatási kísérletei ellenére is fenntartották a blokádot. Közép-Szerbiában páncélozott katonai járművek, helikopterek és vadászgépek repültek az út fölött. Ezt követően a nyugati országok közvetítésével folytatott tárgyalások során ideiglenes megoldás született, amikor is a Koszovó és Metóhia közép-szerbiai be- és kijáratánál táblákat ragasztottak.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató