2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Korányi Dávid szánalmas magyarázkodása: Nem a CIA által vezérelt "gyíklények" támogatták Márki-Zay mozgalmát

Mint ismert, a közös ellenzék óriási botrányba keveredett. Kocsis Máté bejelentette, hogy megtették első jelentésüket a magyar titkosszolgálatok vezetői a baloldali pártok külföldi finanszírozásával kapcsolatban. Majd az is kiderült, hogy sokkal több pénzről van szó, mint amiről az előzetes hírek szóltak...

Ennek ellenére tagadnak a balliberális oldalon.

A pénzeket az Action for Democracy (A4D) nevű, februárban alapított civil szervezet gyűjtötte, amelynek vezetője, Korányi Dávid, Karácsony Gergely városdiplomáciai tanácsadója volt.

A Telexnek magyarázkodott Korányi.

Nem a CIA által vezérelt gyíklények pénzéről van szó, hanem magyar diaszpórában élő állampolgárok donációja.”

- jelentette ki, Kamu Geri embere.

Elmondása szerint javarészt olyan, évekkel, évtizedekkel ezelőtt "kiköltözött magyarok adtak mikroadományokat", akik figyelemmel kísérik a magyar közéletet, és zavarja őket, ami itthon történik, féltik a Magyarországon maradt családjaikat. A neveket pedig a törvényi előírások miatt nem is hozhatnák nyilvánosságra.

Kíbirta mondani nevetés nélkül...

Az ellenzéki pártok "nem tudtak a milliárdokról", tagadnak mindent, a 24.hu kérdezte a pártokat:

A DK azt válaszolta, hogy ők nem kaptak ilyen támogatást, és arról is csak a sajtóból értesültek, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) külföldi adományokhoz jutott, erről a kampány során sem a mozgalomtól, sem Márki-Zay Pétertől nem kaptak tájékoztatást.

A Jobbik úgy válaszolt a kérdésekre, hogy nem válaszolt rájuk, legalábbis a portál által idézett reakciójukban arról beszélnek, hogy mivel nem minden részlet ismert a nyilvánosság előtt, ezért nem tudnak érdemben válaszolni. A pártot a választások idején vezető, ám azóta a Jobbikból kilépett Jakab Péter pedig azt állította a 24-nek, hogy a pénzekről nem kapott tájékoztatást, és azok létezéséről sem tudott.

Az „említett források nem a Momentumhoz, hanem Márki-Zay Péter mozgalmához érkeztek, nem voltak róla érdemi információink, a létükről mi is ugyanabból a podcastből értesültünk, mint a nyilvánosság” – írta a Momentum a kérdésekre.

A szocialisták sem tudtak semmiféle külföldi pénzről, mint írták: Az „MSZP nem követte nyomon, hogy Márki-Zay Péter és az MMM honnan gyűjt támogatást”.

Ugyanezt nyilatkozta a Párbeszéd is, hogy nem tudtak róla, és hogy jelöltjeik nem kaptak belőle. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató