2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

WHO: 2-3 millió ukrán hagyhatja el az otthonát

Többmillió ukrán életét fenyegeti a tél az ország energetikai létesítményeit ért pusztító orosz támadások után - figyelmeztetett hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Hans Kluge, az ENSZ szakosított egészségügyi szervezetének európai igazgatója újságírók előtt Kijevben emlékeztetett, hogy Ukrajna energetikai létesítményeinek a fele rongálódott meg vagy dőlt romba. "Ma tízmillió ember, a lakosság egynegyede van áram nélkül" - mondta.

"Ez a tél többmillió ember életét fenyegeti Ukrajnában"

- hangsúlyozta. A mínusz 20 Celsius-fokos előrejelzések súlyos egészségügyi kockázatot jelentenek. "A hideg időjárás gyilkos lehet" - hívta fel a figyelmet Kluge, aki szerint "ez a tél a túlélés próbája lesz".

Az ukrán energetikai létesítményekben okozott károk "máris pusztító hatást gyakoroltak az egészségügyi rendszerre és a lakosság egészségére" - tette hozzá Kluge.
Több százezer házban és lakásban, iskolában és kórházban nincsen fűtés. Kluge elmondta, hogy a WHO az orosz invázió kezdete óta ukrajnai egészségügyi létesítmények elleni több mint 700 támadást jegyzett fel, amelyek szerinte a nemzetközi humanitárius jog "nyilvánvaló megsértését" jelentik.

Az igazgató szerint ez azt jelenti, hogy több száz kórház és egészségügyi intézmény fűtőolaj-, víz- és áramhiány miatt nem képes teljes üzemben működni.

"Arra számítunk, hogy további két-három millió ember hagyja el otthonát meleget és biztonságot keresve"

- tette hozzá.

"Ezek az emberek súlyos egészségügyi problémákkal kénytelenek szembenézni, így olyan légzőszervi megbetegedésekkel, mint a Covid-19-betegség, a tüdőgyulladás, az influenza, valamint a lakosság alacsony átoltottsága miatt a diftéria és a kanyaró" - ismertette Kluge.

Hozzátette, hogy mindez befolyással van az emberek mentális egészségére is. Mintegy tízmillió embert fenyegetnek olyan mentális zavarok, mint az akut stressz, a szorongás, a depresszió, a szerhasználat és a poszttraumás stressz okozta rendellenességek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató