2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A kormány 187 millió euró hitelt ad Ukrajnának

Évente 60-70 milliárd forintot, a nemzeti költségvetésből fizetne Magyarország.

A HVG azt írja: a szerda esti Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány „továbbra is elkötelezett abban, hogy részt vegyen Ukrajna háború miatt szükségessé váló pénzügyi támogatásában”.

A lap szerint Varga Mihály pénzügyminiszter azt a feladatot kapta, hogy „gondoskodjon az Európai Unió által Ukrajnának nyújtandó, 18 milliárd eurós hitelből hazánkra eső 187 millió euró biztosításáról”. Ennek értéke a folyamatosan változó árfolyamtól függően

75 milliárd forint körül alakul.

A határozat úgy folytatódik, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter „Magyarország nevében kezdjen tárgyalásokat Ukrajnával a pénzügyi támogatáshoz szükséges megállapodás kidolgozása érdekében”.

Az EU 18 milliárd euró támogatást javasolt

Korábban  Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Állandó Értekezleten kijelentette: Magyarország nem fogja elfogadni, hogy az európai uniós tagállamok közösen hiteleket vegyenek fel Ukrajna megsegítése érdekében. Az Európai Bizottság ugyanis egy évre 18 milliárd euró pénzügyi támogatást javasolt a tőkepiacokon felvett hitelből Ukrajnának nyújtott kedvezményes, hosszú lejáratú kölcsönök formájában.

„Ennek köszönhetően Ukrajna képes lesz továbbra is fizetni a béreket és a nyugdíjakat, fenntartani az alapvető közszolgáltatásokat és a makrogazdasági stabilitást, valamint helyreállítani az orosz erők által megsemmisített kulcsfontosságú infrastruktúrákat” – közölte az Európai Bizottság. Johannes Hahn költségvetési biztos az Európai Parlament szakbizottsága előtt azt mondta a magyar elutasításról, hogy ez zsarolás, az Orbán-kormány nevetségesen viselkedik.

A magyar kormányfő ezzel szemben azt javasolta, hogy nézzék meg, Ukrajna működéséhez mennyi pénzt akarnak adni és azt arányosan, fair módon osszák el egymás között. Ezt az összeget,

évente 60-70 milliárd forintot, a nemzeti költségvetésből fizetné Magyarország

az ukránokkal kötött kétoldalú megállapodás keretében – mondta. Erről szól a mostani kormányhatározat.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató