2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Angela Merkel: Elfogyott az erőm, nem tudtam hatni Putyinra

Angela Merkel volt német kancellár megvédte a háború előtt képviselt, Oroszországgal kapcsolatos politikáját, mondván, elfogyott az ereje ahhoz, hogy jobb belátásra bírja Vlagyimir Putyint. Elmondta, hogy 2021 nyarán megpróbált megszervezni egy találkozót az orosz államfő, valamint Emmanuel Macron francia elnök részvételével, de a felek nem mutattak hajlandóságot erre.

„Nem volt kellő politikai tekintélyem ahhoz, hogy elérjem az akaratomat. Mindenki tudta, hogy ősszel távozom a hivatalomból, és így is kezeltek” – idézi a BBC Merkelt.

A korábbi német kancellár tavaly augusztusban meglátogatta Moszkvában Putyint, és beszélgetésük után egyértelművé vált számára, hogy az orosz elnök nem hallgat rá, mert neki „csak a hatalom számít”.

Merkel rengeteg bírálatot kapott azért, mert az orosz gáztól való függőség miatt nem képviselt határozottabb és elítélő álláspontot Putyinnal szemben. Merkel viszont azt mondta, hogy a minszki béketárgyalásokon tanúsított, Ukrajnával kapcsolatos fellépésével időt nyert Kijev, hogy jobban meg tudja védeni magát az orosz hadsereggel szemben.

Angela Merkel kijelentette: nem bánta meg, hogy elhagyta hivatalát, mert úgy érzi, kormánya nemcsak az ukrán válság, hanem a moldovai, a georgiai, a szíriai és a líbiai konfliktusok ügyében sem tudott előrelépni, amelyek mindegyike érintette Oroszországot.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató