2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Jogerősen is életfogytiglanra ítélték Szilágyi István fiát

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését, és jogerősen is életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte Szilágyi István színművész fiát, aki 2020 májusában kalapáccsal verte agyon édesapját – írja az MTI. A bírósági közlemény nem nevezte meg, de az áldozat Szilágyi István színművész.



Az ítélőtábla honlapján olvasható közlemény szerint a rendszeresen italozó és pszichiátriai kezelés alatt álló vádlott korábban több alkalommal bántalmazta a vele egy házban élő édesapját, majd 2020. május 3-án egy kalapáccsal többször fejbe verte és megtaposta a férfit, aki a helyszínen meghalt.

A vádlottat különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes ember sérelmére elkövetett emberölés miatt ítélték első fokon életfogytig tartó fegyházbüntetésre. A bíróság egyúttal elrendelte a vádlottal szemben korábban kiszabott, 2 év 3 évre felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását is.

Az ítélőtábla felülbírálatában nem találta alaposnak a vádlottnak azt a védekezését, hogy jogos védelmi helyzetben cselekedett, mert édesanyja egyértelműen arról számolt be, hogy a fia nekiesett az édesapjának, brutálisan bántalmazta, többször fejére sújtott a kalapáccsal, és a mellkasára is többször ráugrott.

A vádlott ugyan pszichiátriai kezelés alatt állt, de az igazságügyi elmeorvos szakértői vélemény szerint személyiségzavara a beszámítási képességét nem befolyásolta.

Az ítélet szerint jelentős súlyosító körülmény volt az ügyben, hogy „a vádlott élet elleni cselekménye többszörösen is súlyosabban minősült”, ráadásul tettét korábban szintén édesapja bántalmazásáért kirótt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató