2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Gáz van a szlovák egészségügyben, Magyarországra is küldhetik a betegeket

Eduard Heger szlovák miniszterelnök egy válsághelyzet miatt segítséget kért és kapott a Visegrádi Négyek kormányfőitől, és ennek értelmében Magyarországon is láthatnak el szlovák betegeket.

Több mint 2000 orvos mondott fel egyszerre Szlovákiában (a szám azért is jelentős, mert az ország kórházaiban összesen körülbelül 8000 orvos dolgozik). Olyan kulcsfontosságú osztályok orvosai mondtak fel, mint a traumatológia, a belgyógyászat, a kardiológia, az aneszteziológia, az intenzív ellátás, a gyermekgyógyászat, a nőgyógyászat és az újszülöttosztály. A történtek miatt Magyarország északi szomszédja kormányválságba kerülhet.

A szlovák kormány mindeközben tett néhány lépést azért, hogy megelőzzék az egészségügyi összeomlást.  Eduard Heger kormányfő a Visegrádi Négyek (V4)  tagországaitól kért segítséget (erről a csütörtöki találkozón beszélhettek), és a V4-es partnerek ígéretet tettek arra, hogy felmérik a lehetőségeiket, és amennyire módjuk áll, segítik a szlovák egészségügyet. Az Infostart tudósítása szerint ennek értelmében 

A JÖVŐ HÓNAPTÓL KEZDVE A SZOMSZÉDOS ORSZÁGOK HATÁR MENTI KÓRHÁZAI (KÖZTÜK A MAGYAR INTÉZMÉNYEK IS) FOGADHATNAK SZLOVÁK BETEGEKET IS. 

Mindeközben a szlovák kormány tárgyalásokat folytat az orvosok szakszervezeteivel azokról a problémákról, amelyek miatt a tömeges felmondások történtek. Vladimír Lengvarsky szlovák egészségügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy a nyolcból hét pontban már meg is egyeztek, de az orvosbérek emelése ügyében még nincs megállapodás.  A miniszter azt is jelezte: ha november 30-áig nem születik meg az egyezség, akkor

JAVASOLNI FOGJÁK A SZLOVÁK KORMÁNYNAK AZ ORSZÁGOS VESZÉLYHELYZET KIHIRDETÉSÉT.

A több mint 2000 orvos felmondási határideje ugyanis november végén jár le. Már az is felmerült, hogy a védelmi minisztériumtól és a külföldi katonaorvosoktól is segítséget kérhet a szlovák egészségügyi tárca, de ezt egyelőre nem lépték meg. 2011-ben, a legutóbbi nagy egészségügyi válságnál már volt példa arra, hogy 25 cseh katonaorvos Szlovákiába érkezett – jegyezte meg az Infostart.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató