2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Zaharova: az európai politikusok győzködik a polgárokat, hogy a válság az érdekükben áll

Az európai politikusok a felelősek a kontinens energiaválságáért – jelentette ki szombaton Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. De még el kell adniuk a választóiknak, hogy gazdasági gondjaikra szükség van – mondta.

A TV Centr orosz hírcsatornának nyilatkozva Zaharova azt állította, hogy az európai vezetők “a globális energia-összeomlás felé taszították Európát, különösen az Európai Uniót”.

SZERINTE MÉG MEG KELL GYŐZNIÜK POLGÁRAIKAT ARRÓL, HOGY A VÁLSÁG “NEMCSAK JÓ ÉS HELYES, HANEM A SAJÁT ÉRDEKÜKBEN IS ÁLL”. “EZ A DEMOKRÁCIA PRÓBÁJA” – TETTE HOZZÁ.

Zaharova a továbbiakban azt mondta, hogy az európai országok “jó munkát végeztek” az energiaügyben – különösen az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékeket szeptember végén megrongáló robbanások kezelésében.

“A BALTI-TENGERRŐL BESZÉLÜNK, EGY OLYAN TERÜLETRŐL, AMELYET A NATO-ORSZÁGOK ELLENŐRIZNEK… EZ AZ Ő FELELŐSSÉGI TERÜLETÜK” – JEGYEZTE MEG.

A nyugati országok a robbanásokat szabotázscselekményeknek nyilvánították. Tartózkodtak azonban a következtetések levonásától és az ujjal mutogatásától – ezt a gyakorlatot nem követik, ha “parancs van Oroszország megvádolására” – mondta Zaharova.

A vezetékeket azért építették, hogy orosz földgázt szállítsanak közvetlenül Németországba, de szeptember 26-án hirtelen megszűnt a nyomásuk, miután a Dánia és Svédország gazdasági övezetében található Bornholm szigeténél víz alatti robbanások sorozatát észlelték. Moszkva többször is kijelentette, hogy semmi köze az incidenshez.
 
A múlt hónapban az orosz védelmi minisztérium azzal vádolta meg a brit haditengerészetet, hogy részt vett terrortámadásban, amely tönkretette a vezetékeket. Az Egyesült Királyság tagadta a vádat.

Moszkva azt is állította, hogy az USA profitált a legtöbbet a szabotázsból, mivel az aláásta az EU azon képességét, hogy földgázszállítmányokat szerezzen Oroszországtól.

Az Északi Áramlat incidens csak tovább növelte Európa energiagondjait, amelyek azután kezdtek formát ölteni, hogy a nyugati országok példátlan szankciókat vetettek ki Moszkvára az ukrajnai katonai művelet miatt. A korlátozások jelentős fennakadásokat okoztak az energiaszállításokban, ami számos uniós országban tiltakozásokat váltott ki az elmúlt hónapokban az egekbe szökő energiaárak és a megélhetési költségek emelkedése ellen.

Zaharova a múlt héten azt mondta, hogy az EU teljesen magáévá tette Oroszország elszigetelésének gondolatát, ami “csak költségeket ró az uniós országokra és polgáraikra, akik kénytelenek saját zsebükből fizetni” vezetőik hibáiért.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató