2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Az amerikaiak edzője bocsánatot kért, amiért egy posztban megváltoztatták a meccsük előtt az iráni zászlót

Az Egyesült Államok és Irán fociválogatottjának keddi vb-meccse előtt az USA eltávolította az Iráni Iszlám Köztársaság emblémáját a zászlóról az interneten közzétett grafikákon, amiket később töröltek.

Az iráni labdarúgó-szövetség panaszt nyújtott be a FIFA-nak az ügy miatt, amire az amerikai szövetségi kapitány, Gregg Berhalter úgy reagált: „Néha a dolgok kikerülnek az irányításunk alól. Nem ezekre a külső dolgokra koncentrálunk, és csak annyit tehetünk, hogy bocsánatot kérünk a játékosok és a stáb nevében, bár ez nem olyan dolog, aminek mi voltunk a részesei.”

Az Egyesült Államok és Irán 1980-ban szakította meg a diplomáciai kapcsolatait, és a két nemzet találkozása a világbajnokságon az iráni széles körű kormányellenes tüntetések hátterében zajlik. Irán megvádolta az USA-t és más külföldi ellenfeleket a tiltakozások szításával, az amerikai kormány pedig szankciókat rendelt el az iráni tisztviselőkkel szemben a kemény fellépés miatt.

Az Egyesült Államok úgy döntött, hogy az országban zajló tömeges kormányellenes tiltakozások közepette nem használják Irán hivatalos zászlaját a közösségi médiában megjelent bejegyzésekben, hogy „támogassanak az iráni nőket, akik az alapvető emberi jogokért harcolnak”.

(Az iráni tüntetések jelszavai a dohai stadionban november 21-én)

Az iráni tiltakozást, amit heves fellépés kísért, az váltotta ki, hogy szeptemberben az őrizetben meghalt a 22 éves Mahsza Amini, akit az erkölcsrendészet őrizetbe vett, mert állítólag megszegte a nők fejfedőjével kapcsolatos szigorú szabályokat.

Az amerikai csapat egyik szóvivője később közölte: a posztokat eltávolították, és helyükre a megfelelő iráni zászlót használták, de továbbra is támogatják az iráni nőket.


Berhalter azt mondta, nem foglalkozott a csapat a posztokkal, de: „Természetesen az iráni népre, az egész országre és mindenkire gondolunk. De a gondolataink csak ezen a meccsen járnak.”

Az Egyesült Államok és Irán is abban a tudatban indul a keddi meccsen, hogy győzelemmel biztosan bejut a vb-n a 16 közé, de vereség esetén kiesik. A döntetlen kiütné az USA-t, és Irán abban reménykedhetne, hogy Wales nem győzi le Angliát.

A két csapat legutóbb 1998-ban találkozott vb-n, ahol Irán 2-1-re nyert, de mindkét csapat kiesett a csoportból. (BBC)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató