2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Süddeutsche Zeitung: Brüsszel megálljt parancsol Orbánnak

A magyar és lengyel politikusok szűklátókörűek – állítja a német lap szerzője.

A Süddeutsche Zeitungon megjelent hír szerint az EU Bizottsága Ursula von der Leyen vezetésével elég bátor lesz ahhoz, hogy megmutassa Orbán Viktornak az erejét. Hozzátették, noha a Bizottság nem sokat tehet azért, hogy változtasson az Orbán-kormány által a jogállamiságot, a független igazságszolgáltatást, a szabad médiát, és a politikai versenyt lebontó ténykedéseken. Ezzel szemben viszont nem kell, hogy az EU milliárdokból finanszírozza Orbán ebbéli tevékenységét.

Számukra fontos lenne, hogy az EU kormányai kezébe kerüljön a Brüsszelből érkező pénzek elosztásának a joga.

A lap szerint több juttatásra nem lenne jogosult az az állam, amelyik nem hajlandó „demokratikus játékszabályok” szerint játszani.

Igaz, nem írták le pontosan mit gondolnak ezen pontosan. Bármilyen döntés is születik ezzel kapcsolatban az elkövetkező hetekben, a német lap már nagyon várja a fejleményeket. Amennyiben Magyarország elég szövetségesre talál ahhoz, hogy megakadályozza a támogatások csökkentését, akkor majd legalább látni fogják, hogy kik támogatják nyíltan magyar kollégájukat.

Ebből végül arra a számukra fontos következtetésre jut a Süddeutsche Zeitung,

hogy ha a magyar vagy a lengyel kormányzó politikusok látóköre kevésbé lenne szűk, akkor látnák, hogy mennyit ártanak saját országuknak.

Lengyelországnak fényes jövőt jósolnának, ugyanis regionális vezető szerepet játszhatna az EU keleti részén. A Nagy-Britannia kilépése által hagyott űrt Lengyelország gazdaságilag liberális és transzatlanti gondolkodású országként tudná csak részben betölteni. Magyarország és Lengyelország EU-ellenes viselkedése pedig csak kontraproduktív, hiszen megfosztja őket brüsszeli befolyásuktól. Varsónak és Budapestnek van blokkoló ereje, de kevés hatalmuk van az EU alakítására, mert nem bíznak bennük, nem veszik őket komolyan, sőt „árulóként” és „zsarolóként” utasítják el őket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató