2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Több mint kétszázmillió eurós büntetést kapott a Facebook Írországban

A Meta csoportra így összesen közel egymilliárd eurós bírságot róttak ki az ír hatóságok.

Kétszázhatvanötmillió eurós büntetést rótt ki az írországi adatvédelmi biztos a Facebook közösségimédia-vállalatra hétfőn.



A Facebook anyavállalata, a Meta csoport így összesen közel egymilliárd eurós bírságot kapott már az ír hatóságoktól. A büntetés egy 2021 áprilisában kezdődött nyomozás eredménye.

A vizsgálatból kiderült, hogy rengeteg, a Facebook által gyűjtött személyes adat került nyilvánosságra online.

A vállalatot egyúttal utasították, hogy tegyen korrektív lépéseket. Az ír hatóságok hangsúlyozták, hogy a bírság kiszabása előtt egyeztettek más nagyobb uniós szervezetekkel. A hétfői már a negyedik büntetés, amelyet az ír adatvédelmi biztos a Meta alá tartozó vállalatokra kiszabott.

Szeptemberben rekordnagyságú, 405 millió eurós pénzbírsággal sújtotta az Instagramot,

amely ellen a Meta fellebbezést tervez benyújtani. Az ír hatóságoknál további tizenhárom panasz vár kivizsgálásra a közösségimédia-óriással kapcsolatban.

Az ír adatvédelmi biztos foglalkozik az Apple, a Google, a TikTok és számos más techóriás európai tevékenységének szabályozásával, miután ezek európai uniós székhelye Írországban található. Jelenleg negyven vizsgálat van folyamatban az említett vállalatokkal szemben.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató