2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

2 millió darab "Slava Ukraini" feliratú 2 eurós érmét vertek az észtek

Kedden kerültek forgalomba az Ukrajnának szentelt kéteurós érmék.



Az Eesti Pank, Észtország központi bankja kétmillió darab, Ukrajnának és a Szabadságnak szentelt, különleges rajzolatú kéteurós érmét bocsátott forgalomba a bankokban és a kiskereskedelmi üzletekben.

Az érmét jótékonysági céllal is meg lehet vásárolni emlékérmekártyán, mivel az érmekártyák értékesítéséből származó bevételt az ukrán szabadságharc támogatására fordítják.

"Az Ukrajnának szentelt kéteurós érme a mai naptól kezdve az üzleteken keresztül jut el az emberekhez Észtországban és Európa más részein. Ez az érme arra emlékezteti az embereket, hogy a szabadság a legmagasabb érték, és ennek nagyon magas ára van. Ukrajna jelenleg saját népe életének árán vív háborút az európai kulturális tér közös értékeiért, és rajtunk áll, hogy ebben továbbra is támogassuk őket" - mondta Madis Müller, az Eesti Pank kormányzója tegnap.

Hozzátette, hogy az Eesti Pank nagyon gyorsan döntött az Ukrajnának és a Szabadságnak szentelt kéteurós érme kibocsátásáról és idei pénzveréséről, elsősorban azért, hogy pénzügyi támogatást nyújtson az ukrán központi banknak, hogy saját segítségét oda irányíthassa, ahol arra a legnagyobb szükség van.

"Szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik a nyáron kiadott érmekártya megvásárlásával hozzájárultak a pénzveréshez. A világ minden tájáról érkeztek támogatók, és az első 350 000 eurós adományt már meg is kapta Ukrajna. Biztosan lesz még több is, hiszen a jótékonysági célú értékesítés folytatódik" - mondta.

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató