2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Elbukta Ausztria a Paks II. elleni pert

Az osztrákok tíz pontban támadták meg sikertelenül az uniós döntést, amely szerint Paks II. nem kapott illegális állami támogatást. Egy másik úton arra készülhetnek, hogy egy nemzetközi egyezményre támaszkodva akár a már meglévő reaktorok üzemidő-hosszabbítását akadályozzák.

Az Európai Unió Bírósága jóváhagyta a paksi bővítés állami támogatásáról szóló uniós döntést, az erről szóló határozatot ezen a linken lehet elolvasni.

Ausztria azért perelte be az Európai Bizottságot, mert az EU végrehajtó-javaslattevő testülete korábban úgy határozott, a magyar kormány nem nyújt tiltott állami támogatást Paks II. megépítéséhez.

A bizottsági jóváhagyást hosszas alkudozás előzte meg, amiben a Günther Oettinger volt energiaügyi biztossal is kapcsolatban álló, „Mr. Oroszországként” emlegetett lobbista, Klaus Mangold neve is felmerült.

Az osztrák kereset tíz ponton támadta a bizottsági jóváhagyást. Eszerint többek között

- olyan alapvető közbeszerzési szabályok sérültek, amelyek betartása elválaszthatatlanul összefügg a támogatás céljával,

- a támogatás engedélyezése nem közérdekű,

- túlsúlyban vannak a hátrányos hatások

- és az Európai Bizottság többször súlyosan megsértette az indoklási kötelezettségét.

Nem ez az első eset, hogy Ausztria atomerőmű miatt perel, például 2015-ben az Egyesült Királyságot, 2011-ben Csehországot is bíróság elé vitte. Az Euractiv szerint a mostanihoz hasonló esetekben általában az Európai Bizottság nyer.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató