2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Gépfegyveres migránsok a magyar határnál - exkluzív videó

Füssy Angéla, a PestiSrácok.hu újságírója felkereste azt az asszonyt, aki az önvédelemre szervezkedő horgosaik vezetője és a szószólója lett, s aki (arcának kitakarását kérve) felelevenítette a múlt heti migránscsata részleteit, melyben gépfegyverek is előkerültek a sokat szenvedett délvidéki község centrumában.

A PS munkatársa végigjárta a rivális bandák rejtekhelyeit, s egyikben meg is találta a pénteki razzia után máris visszaszivárgó marokkóiakat – ők magukra áldozatként tekintenek a konfliktusban.

A riport első részében megszólalnak szemtanúk és a határ magyarországi oldaláról is értékeli Németh Ferenc szegedi önkormányzati képviselő a helyzet már ott is érezhető, drámai eldurvulását.

Néhány nappal ezelőtt a röszkei határ túloldalán, Szeged közelében, Horgoson órákon át szóltak a fegyverek.

A közösségi médiában fellelhető amatőr felvételek és egy térfigyelő kamera képei szerint többeknél Kalasnyikov vagy más gépfegyver volt.

Horgos központjában és a település több utcájában is lövések dördültek el, a kiérkező különleges erők, rendőrök, csendőrök órákon át tartó műveletben állítottak elő több száz illegális bevándorlót. Másnapra pedig körülbelül 1000 főt szállítottak el a legnagyobb migránstanyákról. 

A terület, illetve az őrizetbe vett migránsok átvizsgálásakor nagy mennyiségű fegyver került elő, amelyek eredete egyelőre nem tisztázott, de a helyiek azt mondják, a délszláv háború fegyverarzenáljának egy jelentős része mozog a fekete piacon és szinte bármihez hozzá lehet jutni. Épp ezért nemcsak az embercsempészet, hanem a fegyvercsempészet, fegyverkereskedelem sőt, a prostitúció is virágzik Szerbiában. 

Rados Djurovic, a menedékkérők védelmével foglalkozó szerbiai központ igazgatója kedden arról számolt be, hogy nem az egyszerű menekültek használtak fegyvert, hanem az embercsempészek. Valóban pakisztáni és marokkói embercsempész bandák csaptak össze, a konfliktus mögött pedig területfelosztás, illetve területi viták állnak.

A PestiSrácok.hu stábja néhény nappal a lövöldözés után látogatott el a legnagyobb horgosi migránstanyákra, ahonnan ugyan a nagy tömegeket már elvitték a különleges erők, de több tucatnyian már vissza is szivárogtak oda. Bejutottak egy marokkói táborba, ahol 20 év körüli fiatal férfiak beszéltek arról, hogy nem ők, hanem a pakisztániak a veszélyesek és azok támadtak rájuk fegyverekkel. Nekik állítólag nincs is… 

(PS)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató