2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Navracsics: Nagy meglepetést nem okozott az Európai Bizottság döntése

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra mellett Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is részt vesz a kormányinfón.

Navracsics Tibor büszke a magyar helyreállítási tervre
 
Nagy meglepetést nem okozott az Európai Bizottság döntése – mondta Navracsics Tibor. Van benne viszont egy fontos elem: az újjáépítési tervre vonatkozó magyar tervet elfogadásra ajánlja a Bizottság. Ezt jelentős lépésnek tartja a miniszter.

Nem kis büszkeség Navracsics szerint, hogy a legkiválóbbak között van a magyar helyreállítási terv. A kormány örül, hogy megnyílt a lehetőség, hogy aláírják a helyreállítási megállapodást, és utána a kohéziós pénzekről is sikerül megegyezni.

Az uniós pénzek felfüggesztése sem nagy baj Navracsics szerint
 
Az uniós pénzek felfüggesztése sem okozott meglepetést – folytatta Navracsics. Már csak azért sem, mert a törvényhozási és intézménylétrehozási menetrend elindult szeptember elején, olyan határidőket is tartalmaz, ami előttünk van.

Abban bízik a miniszter, hogy ugyanolyan pontosan teljesíti a magyar kormány a vállalásokat, mint eddig, és 2023-ra sikerül meggyőzni a Bizottságot és a Tanácsot, hogy hozzáférjenek

Bíznak abban, hogy az Európai Bizottság mostani döntése megnyitja a lehetőséget a kohéziós pénzekről is a megállapodást. A felfüggesztésről azt mondta, hogy ez nem jelent újdonságot. Abban bízik, hogy a következő időszak vállalásait teljesíti a kormány, és meg tudják győzni a Bizottságot és a Tanácsot, hogy a felfüggesztést nem kell fenntartani – mondta a miniszter.

Eddig is az elveink fenntartása mellett kötöttünk kompromisszumot.

Amikor újrakezdtük a tárgyalásokat júniusban, nyitottság jellemez minket, el akarjuk érni a megállapodásokat az Európai Bizottsággal” – mondta Navracsics Tibor újságírói kérdésre.

Gulyás Gergely a baloldal aknamunkájáról beszélt

Először a kondicionalitási eljárást kell lezárni Gulyás szerint. A helyreállítási tervvel az elsők között volt a magyar kormány, és jó esély van a miniszter szerint arra, hogy az operatív programokhoz szükséges operatív megállapodás is hamarosan megszületik.

Arról is beszélt Gulyás, hogy a kondicionalitási eljárás nem méltányolta azokat a döntéseket, amiket az Országgyűlés jövő szerdán szavaz meg. Ez annak tudható be szerinte, hogy az Európai Bizottság az Európai Parlament nyomása alatt áll.

Elismételte, amit már korábban is sokszor mondott, hogy a baloldali EP-képviselők havi 6 milliót keresnek, és közben az Európai Parlamentben olyan határozatot fogadnak el, ami a magyarok ellen van.

Gulyás: 2500 milliárdnyi EU-s pénz érkezhet jövőre
 
Az Origo arról érdeklődött, hogy jövőre körülbelül mennyi EU-s pénz érkezhet Magyarországra.

Gulyás Gergely szerint 2500 milliárd érkezhet, amiből 1500 milliárd érkezésének már most sincs akadálya, és abban bíznak, hogy a maradék 1000 milliárd előtt is elhárulnak az akadályok. A miniszter szerint stabil az ország költségvetése, és a mai EU-s bejelentés miatt még a korábban vártnál is jobb helyzetbe került az államháztartás.

Navracsics: Reméljük, 2023-ra felfüggesztik a felfüggesztéseket
 
Navracsics szerint vannak félreértések a magyar kormány és az Európai Bizottság között, de abban bízik, hogy ezeket sikerül elhárítani 2023-ban, és az uniós testület ezután felfüggeszti a felfüggesztéseket, azaz elhárul a pénzek lehívása előtti akadály.

A magyar kormány el akarja kerülni azt, hogy olyan konfliktus alakuljon ki, mint ami a Bizottság és Lengyelország között van.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató