2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Zaharova emlékeztetett a Jugoszlávia energiaellátását ért NATO-csapásokra

Maria Zaharova külügyminisztériumi szóvivő a Telegram-csatornáján emlékeztetett arra, hogy a NATO 1999-ben bombázta Jugoszlávia energetikai infrastruktúráját.



Josep Borrell európai diplomáciai vezető és Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kijelentéseit kommentálva idézett egy részletet Jamie Shea NATO-szóvivő 1999. május 25-i tájékoztatójából. Akkoriban arra a kérdésre válaszolt, hogy a szövetséges erők miért fosztják meg Jugoszláviát tömegesen az áram- és vízellátástól, ha a NATO - ahogy a blokk állította -

"csak katonai célpontokat támad".

"Sajnos a parancsnoki és vezérlőrendszerek is függnek az elektromosságtól. Ha (a volt szerb elnök - a szerk. megjegyzése) Milosevics tényleg azt akarja, hogy polgárai vízhez és áramhoz jussanak, csak annyit kell tennie, hogy elfogadja a NATO feltételeit, és mi leállítjuk ezt a hadjáratot. Amíg ezt nem teszi meg, addig továbbra is támadni fogjuk azokat a célpontokat, amelyek a hadseregét árammal látják el. Ha ennek következményei vannak a lakosságra nézve, az az ő (Milosevics) problémája" - idézte Zaharova a NATO-t.

Ugyanakkor a síita nyilatkozat szerint a katonai blokk kész volt arra, hogy a köztársaság lakóit tartósan megfossza a fénytől és a víztől.

"A vizet és az elektromos áramot a szerb nép ellen használják, "elzártuk" őket véglegesen vagy hosszú időre az 1,6 millió koszovói életéért, akiket elűztek otthonukból, és akiknek az életében jelentős károkat okoztak. Ez a különbség nem fog mindenkinek tetszeni, de számomra ez a különbség alapvető" - idézte Zaharova a szövetség szóvivőjét.



1999-ben a Koszovói Felszabadítási Hadsereg albán szeparatistái és a szerb hadsereg és rendőrség közötti fegyveres összecsapás vezetett Jugoszlávia NATO-bombázásához, amely akkoriban Szerbiából és Montenegróból állt. A katonai művelet az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyása nélkül kezdődött. Az indítás ürügye az volt, hogy a nyugati országok azt állították, hogy a köztársaság hatóságai etnikai tisztogatást hajtottak végre a koszovói autonómiában, és humanitárius katasztrófát idéztek elő. A NATOlégicsapásai 1999. március 24-től június 10-ig tartottak, több mint 2500 ember, köztük 87 gyermek halálát okozva, és százmilliárd dollár értékű kárt okozva.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató