2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az Európai Unió nem kér bocsánatot Ukrajnától, amiért százezer ukrán katona haláláról számolt be

Az Európai Bizottság nem tervezi, hogy bocsánatot kérjen Kijevtől a százezer halott ukrán katonáról szóló adatok előző napi közzététele miatt - közölte Dana Spinant, az EB szóvivője brüsszeli sajtótájékoztatóján.

"Nem volt szükség bocsánatkérésre, a közösségi médiában elmagyaráztuk az összefüggéseket és az okokat. Közös célokat követünk Ukrajnával, beleértve az agresszió bűneinek kivizsgálását és üldözését" - mondta.

Egy nappal korábban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője nyilatkozatot tett arról, hogy Oroszországot "nemzetközi felelősségre" kell vonni az ukrajnai eseményekért, és a befagyasztott orosz pénzeszközöket Ukrajna újjáépítésére kell fordítani. Szavainak alátámasztására az EB vezetője különösen megjegyezte, hogy

"az eddigi becslések szerint több mint 20 000 civil és 100 000 katona halt meg".

Később a halálos áldozatok számáról szóló bekezdést teljesen eltávolították az EB vezetőjének írásbeli és videós nyilatkozatából. Von der Leyen sajtóirodája ezt "pontatlanságnak" tulajdonította, és megjegyezte, hogy "elhunytakról és sebesültekről" volt szó.

A videó:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató