2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Duda: Csak Ukrajna beleegyezésével lehet lefolytatni béketárgyalásokat

A lengyel elnök a háborús bűntettekért felelős személyek megbüntetését is szorgalmazta.

Az ukrajnai háború kapcsán minden béketárgyalást csak Ukrajna önkéntes beleegyezésével lehet lefolytatni, megengedhetetlen a határok erőszakos megváltoztatását jóváhagyó megállapodás – hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön Lódzban, az EBESZ kétnapos ülése megnyitóján.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszteri tanácsának ülésén Duda felidézte: a szervezetben idén betöltött lengyel soros elnökség alatt

megoldást igyekeztek találni a Moszkva által kiváltott biztonsági válságra,

s ehhez felhasználtak minden létező EBESZ-mechanizmust.

Beismerte: a szervezet politikai és katonai lehetőségei „elégtelenek, mert a konfliktusban álló felek jóakaratán és együttműködésén múlnak”. 

Minden megállapodás, amely „bármilyen módon elismerné vagy elfogadná Oroszország háborús, területi nyereségeit, valójában az európai biztonsági rendszer alá helyezett bombával volna egyenlő” – fogalmazott a lengyel államfő.

A második világháború óta először zajlik olyan fegyveres akció, amely „ennyire kirívóan szembemegy azokkal az elvekkel, amelyekben mindannyian önkéntesen megállapodtunk, hogy megakadályozzuk egy újabb háború kitörését Európában” – jelentette ki.

Szerinte Oroszország az EBESZ egyik tagállamaként „brutálisan megsértette mindezen elveket”, és ma „kétségtelenül egy bűnöző államról van szó”.

„Nem lehet közömbösen nézni a civilek szisztematikus gyilkolását”
Nem szabad hozzászoknunk ahhoz, hogy az orosz hadsereg „tervszerűen és következetesen” rombolja Ukrajna kritikus civil infrastruktúráját, hogy humanitárius katasztrófát idézzen elő – hangsúlyozta Duda

„Nem lehet közömbösen nézni a civilek szisztematikus gyilkolását, az ukrán gyerekek elrablását” 

– folytatta.

Amennyiben „normális dologként kezdjük el felfogni az orosz bestiális tetteket”, győzni fog az úgynevezett „orosz világ” eszméje, amely „brutalitást, agressziót, háborút, nyomort és halált hoz magával” – fogalmazott Duda. A háborús bűntettekért felelős személyek megbüntetését szorgalmazta, aláhúzva: ez az európai béke visszaállításának, a jövőbeli agresszió megelőzésének a feltétele.

Szergej Lavrov nem kapott vízumot Lengyelországtól
Az EBESZ soros lengyel elnökségét záró lódzi konferenciának egyik témája az ukrajnai háború és ennek hatása az európai biztonságra.

Az ülésen a szervezet több mint ötven államából érkező küldöttségek vesznek részt, mintegy kétszáz résztvevő. Köztük van Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár is.

Lengyelország nem adott ki vízumot Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek, Oroszországot az ülésen Alekszandr Lukasevics, Oroszország állandó EBESZ-nagykövete képviseli.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató