2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Franciaország támogatja, hogy különleges bíróságot állítsanak fel Putyinék elszámoltatására

Franciaország lett az első jelentős nyugati állam, amely nyíltan támogatja egy olyan különleges bíróság létrehozását, ami magas rangú orosz tisztviselők - köztük valószínűleg Vlagyimir Putyin - felett ítélkezne az ukrajnai agresszió ügyében - írja a Guardian.

A francia külügyminisztérium szerdán közölte, hogy európai partnereivel együtt dolgozik a javaslaton. A nyilatkozatot azután tették, hogy az Európai Unió, illetve Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Ukrajnával kapcsolatos terveiről szóló beszédében támogatta a javaslatot.


A törvényszéken azokat vádolnák meg, akik döntéshozó hatalommal rendelkeznek, és akik részt vettek az agresszió bűncselekményének elkövetésében, vagyis abban, hogy az orosz hadsereg átlépte Ukrajna határát. Ez csupán néhány személyre fog vonatkozni, köztük lehet Putyin, Szergej Lavrov külügyminiszter és Szergej Sojgu védelmi miniszter is.

Ha elítélik őket, akár távollétükben is, az Putyint és embereit nemzetközi bűnözőnek bélyegezné, és szinte lehetetlenné tenné, hogy komolyan vehető politikusok valaha még tárgyalóasztalhoz üljenek velük.
Az EU azért akarja a különleges bíróságot, mert Oroszország nem írta alá a Nemzetközi Büntetőbíróságról (ICC) szóló szerződést, így a hágai bíróság nem rendelkezik joghatósággal az orosz kormány által elkövetett „agressziós bűncselekmények” ügyében.
A Nemzetközi Büntetőbíróság ítélkezhet az Ukrajnában elkövetett konkrét háborús és emberiesség elleni bűncselekmények felett, bár Putyin és legfőbb miniszterei hivatalukban továbbra is mentességet élveznek a büntetőeljárás alól.

Ukrajna áprilisban kezdett kampányolni a különleges bíróság létrehozása mellett, de nyugati szövetségesei ellenállásába ütközött. Hónapokig csak a kelet-európai államok, például Lengyelország és a balti országok támogatták az elképzelést.

Von der Leyen szerdán azt mondta, hogy bármilyen bíróság felállításához szükséges lenne az ENSZ támogatása. Egy független nemzetközi törvényszék vagy egy nemzeti igazságszolgáltatási rendszeren belüli különleges bíróság felállítását javasolta. Oroszország, az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja nyilván meg fog vétózni minden ilyen javaslatot. Ennek ellenére szándékukban áll benyújtani egy határozatot, és ha azt elutasítják, az ENSZ közgyűlésének támogatását kérik. Egy EU-tisztviselő azt mondta, hogy az ENSZ-ben „elég sokan” számítanak az ötlet támogatására.

A Reuters hírügynökség szerint a holland kormány, ami a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnak ad otthont, szintén jelezte, hogy hajlandó lenne egy új bíróságot létrehozni a területén.
Azt, hogy Oroszország agresszió bűntettét követte el, és az orosz erők behatoltak Ukrajnába, az ENSZ közgyűlése márciusban elsöprő többséggel fogadta el egy szavazáson, és maga Oroszország is elismerte.


A francia külügyminisztérium szerdán közölte, hogy megkezdte a munkát azon a javaslaton, ami az Oroszország által Ukrajnában elkövetett agresszió bűntettével foglalkozó különleges törvényszék létrehozására irányul.

„A cél az, hogy a nemzetközi közösség tagjai között a lehető legszélesebb körű konszenzus legyen a tervvel kapcsolatban” - áll a francia kormány közleményében.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató