2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Kényszerértékesítés útján zárnának be több ezer farmot Hollandiában

A családi gazdaságok ellehetetlenítésével csökkentené a nitrogénkibocsátást a holland kormány. A gazdák szerint a kormány perspektíva nélküli környezetvédelmi politikával a vidéki közösségeket rombolja le. Sok családi gazdaság több generáción át öröklődött, és túlélte a német megszállást, az uniós környezetvédelmi előírásokat ugyanakkor aligha fogja.
 
A holland állam bejelentette, hogy akár háromezer magántulajdonban lévő gazdaságot bezárásra kényszerít, hogy megfeleljen a nitrogén kibocsátásra vonatkozó uniós előírásoknak – írja a Remix News. A kormány tervei szerint kényszerértékesítés útján venné át a magángazdaságok irányítását, amelynek során a tulajdonosok a gazdaság értékének 120 százalékát kapná meg. Az összeg ugyanakkor még nem végleges.


 
Christianne van der Wal-Zeggelink, az ország nitrogénpolitikáért felelős minisztere pénteken közölte, hogy a kormány mindenképpen végrehajtja a tervet akkor is, ha a kormányhoz nem érkezik be elég önkéntes felajánlás az értékesítésre. Hozzátéve, hogy

„a kormány nehéz szívvel fogják véghezvinni a kényszer-értékesítést.”

A holland kabinet 24,3 milliárd eurós kártérítést különített el a holland gazdaságok számára,

amelyek közül sok családi gazdaság több generáción át öröklődött, és túlélte a német megszállást, most pedig az uniós környezetvédelmi előírások betartására törekvő holland állam államosítja őket.

A lépésre a holland kormány, az Európai Bizottság és a holland mezőgazdaság között régóta húzódó vita nyomán került sor, amely arról szólt, hogy az ország hogyan fog megfelelni az uniós szabályoknak, amelyek szerint 2030-ig a felére kell csökkenteni a nitrogén-kibocsátást.

A holland gazdák a nyár folyamán országos tiltakozó akciókba kezdtek a holland kormány követeléseire válaszul, és

kevés jel utal arra, hogy az ágazat harc nélkül elfogadná a kötelező értékesítésre vonatkozó tervet.

Sander van Diepen, a holland mezőgazdasági és kertészeti szövetség, az LTO Nederland szóvivője akkor azt mondta:

„Ezek a csökkentések olyan súlyosak, hogy ezek a vidéki közösségek gazdaságilag teljesen tönkremennek.”

A gazdák lobbicsoportja a közelmúltban a kényszerértékesítési politikát kommentálva azt mondta, hogy „a kormányba vetett bizalom hosszú ideje nagyon alacsony”, és azzal vádolta a minisztereket, hogy „perspektíva nélküli környezetvédelmi korlátozásokat dolgoznak ki.”

(Hirado.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató