2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Lubics Szilvia embertelenül kemény versenyen győzött az Antarktiszon

Majd’ 200 kilométer, fagypont alatti hőmérséklet és egy pingvintámadás – a magyar ultrafutó élete legdurvább futásán van túl.

Lubics Szilvia nyerte meg a Racing the Planet elnevezésű sorozat The Last Desert – Antarctica nevű versenyét, amelyre csak azok nevezhettek be, akik legalább már kétszer teljesítettek 250 kilométeres sivatagi távot. Az Antarktiszon hat szakasz várt a versenyzőkre, akiknek minél nagyobb távolságot kellett lefutni a kőkemény fagyban, jeges szélben és a folyamatosan szakadó hóban, 6-8 kilós felszereléssel a hátukon. A korábbi évek tapasztalata szerint az indulók közül csak páran tudják teljesíteni a távot.

197 kilométert futott le az antarktiszi ultramaratonon Lubics Szilvia. A civilben fogorvosként dolgozó sportoló ezzel a 43 induló közül a hatodik lett. A 18 fős női mezőnyben pedig ő végzett legelőrébb – derült ki a sportoló Facebook-posztjából.

A versenyen 23 ország versenyzője vett részt, a szabályok szerint az győz, aki a leghosszabb távot teszi meg, hat szakaszban, hét nap alatt. Lubics az utolsó napon 50,4 kilométert futott.

A most nyári évszakban lévő Antarktiszon tartott versenyen nem Lubics volt az egyetlen magyar: Roskovics Miklós összetettben épp előtte, az ötödik helyen végzett, 200,5 kilométert lefutva.

 A 48 éves Lubics korábban is futott extrém körülmények között, Namíbiában és a világ legszárazabb területén, a dél-amerikai Atacama-sivatagban is.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató