2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Németország: Háború esetén néhány órára elegendő lőszer van

Komoly lőszerbotrány miatt fájhat a feje a német kormánynak, legalább is a Politico szerint.

A szociáldemokrata védelmi miniszter, Christine Lambrecht körül azért szorul a hurok, mert úgy tűnik, nehézkesen döcögnek a védelmi kiadások, a 100 milliárd eurós különleges fegyverkezési alap ellenére.

A Lambrechtet érintő kritikák pedig csak felerősödtek, miután kiderült, hogy nem sikerült kielégítő módon lőszerrel ellátnia a német hadsereget. A lőszerhiány már 2021 decemberében is probléma volt, amikor Lambrecht elfoglalta hivatalát, az Ukrajnának történő fegyverszállítások mellett pedig Lambrecht tétlensége „kérdéseket vet fel munkásságával kapcsolatban” a Politico szerint.

Az egyik legijesztőbb adat a brüsszeli lap ismertetése alapján, hogy a vezető katonai szerepre törekedő Németországnak bizonyos fegyverzethez mindössze néhány órára elegendő muníciója van”.

A lap azt is írja: Lambrecht kétségbeesésében Christian Lindner pénzügyminisztertől kért segítséget kedden, csakhogy, az egyébként liberális FDP-t erősítő Lindner csütörtökön kvázi közölte, hogy erről szó sem lehet.

Lindner államtitkárán, Steffen Saebischen keresztül azt üzente, hogy a védelmi miniszternek előbb „saját portáján kellene söprögetnie, mielőtt anyagi segítséget kér”.

Mindez érdekes fényt vet az ukrajnai fegyverszállításokra is, Németország ugyanis a háború kitörése óta következetes abban, hogy lőszert és fegyvereket szállít Kijev részére.

Az ukránoknak eljuttatott fegyverek értéke már bőven meghaladja az egymilliárd eurót, legutóbb például légvédelmi rendszereket ígért Lambrecht az ukránoknak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató