2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Nigéria elnöke: Az ukrán háborúból származó fegyvereket a Száhel-övezetbe küldik

Muhammadu Buhari nigériai elnök szerint az Oroszország és Ukrajna közötti háború miatt fegyverek és harcosok áramlanak a Csád-tó térségébe, ami erősíti a terrorista csoportok erejét - írja a Voanews.

A nigériai vezető kedden Abujában beszélt a Csád-tó-medencei Bizottság (LCBC) államfőinek csúcstalálkozóján.

Buhari nagyobb éberségre és együttműködésre szólította fel a bizottság hat tagországát a Csád-tó medencéjébe irányuló fegyverek fokozott terjedése ellen. Elmondta, hogy

az ukrajnai háborúhoz és a Száhel-övezetben a terrorizmus elleni küzdelemhez szánt fegyvereket Nyugat-Afrikába irányítják át, és azok a terrorista csoportok kezébe kerülnek.

Nem részletezte, hogy ki irányítja át a fegyvereket, de azt mondta, hogy a fejlemény veszélyezteti a stabilitás javulását a régióban, ahol a LCBC által létrehozott többnemzeti közös munkacsoport évek óta harcol a terrorista erők ellen.

Az abujai orosz és ukrán nagykövetség nem válaszolt a kommentárra irányuló megkeresésre.

Az erőszakos szélsőségek elleni partnerség elnöke, Jaye Gaskia egyetért azzal, hogy az ukrajnai háború veszélyezteti az afrikai régió biztonságát.

"Minél tovább tart ez a háború, annál inkább megnyílik mindenféle csoport számára, hogy belekeveredjenek, ha nem is közvetlenül a pénzügyi és finanszírozási forrásokon keresztül, de a szolidaritás kiépítésén és a többin keresztül, minél inkább lehetőséggé válik ez, annál több felkelő csoport kezd a Száhel-övezetben valódi forrásként találni az ukrajnai hadszínteret"

- mondta Gaskia.

A Csád-tó medencéjében több mint 30 millió embert érintenek a harcok és az éghajlatváltozás hatásai.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató