2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Orbán Viktor: A szankciók egyetlen centiméterrel sem vittek közelebb a háború végéhez

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban.

Orbán Viktor: Magyarország „kénytelen-kelletlen, de belátja, hogy támogatni kell Ukrajnát”
 
Magyarország „kénytelen-kelletlen, de belátja, hogy támogatni kell Ukrajnát”. A közös EU-s hitel felvételét erre a célra viszont nem támogatjuk, mert nem szeretnénk, hogy az EU egy közösen eladósodott államok közösségévé váljon. Ne váljon államok közösségéből adósságközösséggé. Nem Magyarország szokott olyan helyzetbe keülni, hogy nem tudja visszafizetni az adósságait, hanem más országok.

Osszuk szét Ukrajna támogatásának költségeit, és mindenki a saját költségvetéséből fizesse ezt ki. Mi félretettük a szükséges pénzt, és oda is fogjuk adni Ukrajnának 2023-ban.

 

Orbán Viktor: Az Európai Bizottság nem adta oda a pénzt az országnak, de odagurították a dollárokat a baloldalnak
 
Nyilvánvalóan politikai okai vannak annak, hogy az Európai Bizottság nem adja oda a pénzt nekünk. Nem adták oda a pénzt az országnak, de „odagurították a dollárokat a baloldalnak”. Pedig 17 vállalást teljesítettünk a Bizottság felé, „egy siserehad dolgozott azon, hogy jó pozíciókat érhessünk el”, nagyon köszöni Orbán mindenkinek, aki részt vett ebben.

Igazságtalanok Magyarországgal szemben, mindig vannak új feltételek, de megoldásra kell törekedni. Azt akarják, hogy engedjük be a migránsokat, de ezt nem tesszük meg, azt akarják, hogy engedjük be a szexuális propagandát az iskolákba, de ezt sem tesszük meg, és a szankciókat sem fogjuk támogatni, de ami ezen felül van, abban meg lehet állapodni.

„Az eredeti elképzelés szerint a szankciók segítettek volna a háborút lezárni, ezek azonban nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket” – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában, hozzátéve, hogy ezek a szankciók elhibázottak voltak és nem érték el a céljukat.

Orbán Viktor: Az nem barátság az amerikaiak részéről, ha nekünk négyszer drágábban adják a gázt, mint amennyit ők otthon fizetnek érte
 
Európában van egy háborúpárti tábor, akik a szankciók fenntartásáért dolgoznak, mi viszont az azonnali tűzszünet és a béke pártján állunk. A szankciókat félévente újratárgyalja Európa. Nagyon alaposan át kell beszéli a következő alkalommal a szankciókat.

Korábban Macron francia elnök is beszélt arról, hogy az USA-ból érkező energia nagyon drága. „Az nem barátság az amerikaiak részéről, ha nekünk négyszer drágábban adják a gázt, mint amennyit ők otthon fizetnek érte” – mondta Orbán.

Európa levágta magát az orosz energiáról, ez teljesen megváltoztatott mindent, teljesen új struktúra jön létre, de hogy pontosan milyen lesz az új európai gazdasági modell, azt nem tudni.

Mi mindig sürgettük, hogy „kedves barátaim, milyen lesz az új modell”, amiben sokkal drágább lesz ez energia, mint korábban, de nincs még kész stratégia. Magyarország viszont nem várakozhat arra, hogy kiderüljön, milyen lesz az új európai gazdasági modell, ezen nekünk is dolgozni kell.

Orbán Viktor: A 2023-as év gazdasági nehézségeinke mértéke a szankciókon és az energiaárakon múlik
 
Brüsszel azt szeretné, ha az olajszankció után kiterjesztenék az embargót az orosz atomenergiára is, ami számunkra elfogadhatatlan. A nyomás rajtunk folyamatos, küzdenünk kell, hogy az alapvető érdekeinket megvédjük, ezért kértük az embereket, hogy mondják el a véleményüket a szankciókról a nemzeti konzultációban. Húsbavágó kérdésről van szó, nem mindegy, hogy a vállalkozásoknak és a családoknak mennyit kell fizetniük az energiáért. Már több mint egymillióan kitöltötték a konzultációt. A 2023-as év gazdasági nehézségeinke mértéke a szankciókon és az energiaárakon múlik.


A miniszterelnök szerint december 5-én lép hatályba a legkomolyabb szankció, amely az olajra vonatkozik. 

Magyarországnak ugyanakkor joga van hozzáférni az olajhoz

– szögezte le Orbán Viktor, és közölte, egyúttal várják, hogy az árakban mit okoz ennek bevezetése. A miniszterelnök elmondta, hogy Brüsszel az olaj után az atomerőművekre és a gázra is szankciókat akar kivetni.

„Az ország megértette, hogy a gazdasági siker a szankciókon és a gázárakon múlik”

Magyarország jó reményekkel vesz részt a kilencedik szankcióscsomagról szóló vitában, hogy elérje az alapvető érdekeit, ezért is jelentős szerinte, hogy erősítse meg a törekvéseket a nemzeti konzultáció, amely átlépte az egymillió kitöltést.

Frissítjük!

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató