2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Snowden letette az orosz állampolgársági esküt

Edward Snowden volt amerikai titkosszolgálati tiszt már letette az esküt, és megkapta az orosz útlevelet, felesége kérelmet nyújt be – mondta Snowden ügyvédje, Anatolij Kucherena az újságíróknak.

„Megkapta, igen” – válaszolta Kucherena arra az újságírói kérdésre, hogy Snowden kapott-e orosz útlevelet.

Arra a kérdésre, hogy tisztázza, letette-e az esküt, az ügyvéd azt mondta: "igen." Ami Snowden feleségét illeti, "most kérelmezik" az orosz útlevelet - mondta az ügyvéd. Kucherena hozzátette, hogy előző nap látta ügyfelét:

Snowden "jól van".

Snowden szeptember végén kapta meg az orosz állampolgárságot elnöki rendelettel. Kucherena ugyanakkor megjegyezte, hogy férje után a felesége orosz útlevelet fog kérni.

Snowden 2013 júniusában nagy nemzetközi botrányt kavart azzal, hogy a Washington Postnak és a Guardian újságnak számos titkos anyagot adott át az amerikai és a brit titkosszolgálatok internetes megfigyelési programjairól. Ezt követően Hongkongba repült, onnan pedig Moszkvába, ahol egy ideig a Seremetyevói repülőtér tranzitzónájában tartózkodott. Számos más ország elutasítása után Oroszország egy évre ideiglenes menedékjogot adott Snowdennek azzal a feltétellel, hogy beszünteti az Egyesült Államok elleni tevékenységét. 2014 augusztusában Snowden hároméves tartózkodási engedélyt kapott az Orosz Föderációban, majd határozatlan idejűre változtatták.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató