2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A finn miniszterelnök bevallotta: "Európa nem elég erős, az Egyesült Államok nélkül bajban lennénk"

Sanna Marin finn miniszterelnök felszólította az európai országokat, hogy az ukrajnai háború miatt fejlesszék a védelmi képességeiket, mondván, hogy az amerikai segítség nélkül nem elég rugalmasak.

„Erősebbeknek kell lennünk” - mondta Marin pénteken Sydney-ben.

„És brutálisan őszinte leszek önökkel, Európa nem elég erős. Az Egyesült Államok nélkül bajban lennénk.”



Marin kitartott amellett, hogy Ukrajnának minden segítséget meg kell adni a háború megnyeréséhez. Azt mondta, hogy az Egyesült Államok kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy Kijevet ellátta az oroszok megállításához szükséges fegyverekkel, pénzzel és humanitárius segélyekkel.

„Gondoskodnunk kell arról, hogy az európai védelem, az európai védelmi ipar terén is kiépítsük a megfelelő képességeket, és hogy az a különböző helyzetekben is helyt tudjon állni” - mondta.

Marin elmondta, hogy amikor Oroszország február 24-én megszállta Ukrajnát, a legtöbb finn számára egyik napról a másikra a biztonság változott prioritássá. Emiatt Finnország és Svédország májusban felvételét kérte a NATO-ba, de Törökország és Magyarország ezt még nem hagyta jóvá.

Júniusban Putyin arra figyelmeztetett, hogy ha a NATO katonai infrastruktúrát telepítene Finnországba és Svédországba, Moszkva kénytelen lesz hasonló módon válaszolni a fenyegetésre.

„Természetesen fel vagyunk készülve a különböző hibrid támadásokra, amik jöhetnek” - mondta Marin a fenyegetésekkel kapcsolatban.

Augusztusban orosz hackerek megtámadták a finn parlament honlapját és más állami oldalakat. A Telegramon azt írták, hogy „baráti látogatást tesznek a szomszédos Finnországban, aminek hatóságai annyira szeretnének csatlakozni a NATO-hoz.” Az egyéb támadások és tömeges migráció miatt felmerült, hogy kerítést építsenek az ország Oroszországgal közös határának egyes részein.

A finnek nemrégiben felfüggesztették az orosz állampolgárok számára a turistavízumokat. Marin pénteken azt mondta:

„Erkölcsileg elfogadhatatlanná vált, hogy az orosz közép- és felsőosztály továbbra is Európában nyaraljon, miközben a hadseregük gyilkolja, kínozza és terrorizálja az ukránokat.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató