2024. április 17. - Rudolf
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Válság: Gyertyafénynél állateledelt vacsoráznak a britek

A széles körben elterjedt Nagy-Britanniában, hogy a magas költségek miatt gyertyafénynél esznek állateledelt és melegítenek ételt – írja a The Independent.

A számlák emelkedésével a családok kénytelenek nehéz döntéseket hozni a fűtés és az élelmiszer között, és ennek következtében – állításuk szerint – “egyesek kénytelenek szélsőséges intézkedéseket hozni”.

“Még mindig megdöbbenve nézem, ahogy egyesek megeszik az állateledelt, mások pedig gyertyafénynél vagy a radiátoron melegítik az ételt” – mondta Mark Steed, a cardiffi élelmiszerprogram vezetője.

Elmondása szerint ezek a történetek “ízig-vérig megdöbbentőek”. “Megbízható forrásokból tudunk róla. Az emberek sírva meséltek nekünk erről – nem szabadna ennek így lennie” – panaszolta a szociális munkás.

Steed, aki 20 éve foglalkozik szociális munkával, azt mondta, hogy Cardiff “általában” virágzó város, de vannak “elfogadhatatlan szegénységi zónák” is. “Az emberek alulfizetettek, és nem engedhetik meg maguknak az alapvető dolgokat. Az infláció miatt az árak emelkednek, ezért az embereknek spórolniuk kell, vagy egyszerűen le kell mondaniuk valamiről. Azt mondják, hogy minden szabadidejüket a pénzkeresésre fordítják” – foglalta össze.

Mint a The Independent megjegyzi, az Egyesült Királyságban az elmúlt négy évtized legmagasabb áremelkedése zajlik, miközben a bérek stagnáltak, és a britek átlagos vásárlóereje várhatóan 6,2 százalékkal csökken a következő két évben.

“Egyre több közalkalmazott (különösen a tanárok és az egészségügyi dolgozók) fordul az élelmiszer-programokhoz, hogy meg tudjon élni. Emellett az oktatásban, a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatban és a vasútnál dolgozók körében is megszaporodtak a sztrájkok, magasabb béreket követelve” – olvasható a cikkben.

Oroszország ukrajnai különleges műveletének megkezdése után a Nyugat fokozta a Moszkvára gyakorolt szankciós nyomást. Az ellátási láncok megszakadása az üzemanyag- és élelmiszerárak emelkedéséhez vezetett Európában és az Egyesült Államokban. Az Egyesült Királyságban a megélhetési költségek emelkedése háztartások millióit sújtja. A Bank of England 75 bázisponttal, 2,25 százalékról 3 százalékra emelte irányadó kamatlábát. A szabályozó hatóság azt is közölte, hogy Nagy-Britannia gazdasága recesszióba került, amely várhatóan 2024 első feléig tart. Az ország éves inflációja októberben elérte a 11,1 százalékot, ami 41 éves csúcsot jelent.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató