2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Elon Musk újabb szavazást indított: Snowden és Assange visszakerüljön a Twiterre?

Musk közvélemény-kutatást tett közzé Twitter-fiókjában, hogy Assange-nak és Snowdennek kell-e kegyelmet adnia.

Elon Musk amerikai vállalkozó és milliárdos közvélemény-kutatást tett közzé Twitter-fiókján arról, hogy meg kellene-e kegyelmezni Julian Assange-nak, a WikiLeaks alapítójának, illetve Edward Snowden volt amerikai hírszerzőnek.

"Nem mondok véleményt, de megígértem, hogy lefolytatom ezt a közvélemény-kutatást. Meg kellene-e kegyelmezni Assange-nak és Snowdennek?"

- Musk írta.


A kérdésre vagy "igen", vagy "nem" a válasz.

Assange-ra 175 év börtönbüntetés vár az Egyesült Államokban, ahol az 51 éves ausztrál férfit azzal vádolják, hogy az ország történetének legnagyobb mennyiségű titkos információját hozta nyilvánosságra. Jelenleg az EJEB előtt próbál fellebbezni az Egyesült Királyságból az Egyesült Államoknak való kiadatásáról szóló határozat ellen. Assange 2006-ban vált híressé a WikiLeaks weboldalon végzett munkájával, amelyet azért alapítottak, hogy titkos dokumentumokat tegyen közzé. 2010-ben az oldal nyilvánosságra hozta az amerikai hadsereg titkos felvételeit, amelyeken legalább 18 civil szerepelt, akiket egy 2007-es bagdadi amerikai helikopteres támadás során öltek meg. 2010-ben az oldal 250 000 amerikai diplomáciai dokumentumot is elkezdett közzétenni. Assange az RT egyik műsorának is házigazdája volt, a The World Tomorrow című tévéprojektet 2012. április 17-én mutatták be a Russia Today műsorán.

Snowden 2013 júniusában nagy nemzetközi botrányt okozott, amikor a Washington Post és a Guardian számára kiszivárogtatott néhány titkos anyagot az amerikai és brit megfigyelési programokról az interneten. Ezután Hongkongba repült, majd onnan Moszkvába, ahol a sheremetyevói repülőtér tranzitzónájában töltött egy kis időt. Több más ország elutasítása után Oroszország egy évre ideiglenes menedékjogot adott Snowdennek azzal a feltétellel, hogy abbahagyja az USA elleni tevékenységét. Snowden 2014 augusztusában három évre szóló tartózkodási engedélyt kapott az Orosz Föderációban; később határozatlan idejű tartózkodási engedélyt kapott. 2022 szeptember végén Snowden megkapta az orosz állampolgárságot.

Október végén Musk végül lezárta a Twitter 44 milliárd dolláros felvásárlását. Ígéretet tett arra, hogy liberalizálja a kemény cenzúra miatt sokat bírált közösségi hálózat szerkesztési politikáját, és létrehoz egy tartalommoderáló testületet, amíg a testület nem működik, nem hoz globális döntéseket a szerkesztési politikáról és a letiltott fiókok visszaállításáról. Musk arra is figyelmeztetett, hogy a közösségi hálózat "sok hülyeséget fog csinálni" a közeljövőben. A vállalat "megtartja, ami működik, és megváltoztatja, azt ami nem".

A minap leleplezte a platform előző vezetését, begmutatta, hogyan avatkoztak be az amerikai választásba.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató