2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Olaszország lefoglalta a Szicíliában működő orosz olajfinomítót

Az olasz kormány állami vagyonkezelés alá helyezte a Lukoil orosz olajipari vállalat, a legnagyobb orosz magánvállalat tulajdonában lévő szicíliai finomítót, napokkal az orosz nyersolajimportra vonatkozó uniós embargó előtt – jelentette csütörtökön az AFP kormányzati forrásokra hivatkozva.



A Szirakúza melletti ISAB létesítmény az egyik legnagyobb Európában, és Olaszország nyersolajának egyötödét finomítja. Az üzem eddig kizárólag orosz uráli olajra támaszkodott, és most a termelés leállítását és bezárását kockáztatja, amint az uniós tilalom december 5-én hatályba lép.

Az olasz kormány “ideiglenes megoldáson” dolgozik a finomító működésének fenntartására a munkahelyek megőrzése és az energiaellátás biztosítása érdekében, és nem zárja ki az államosítást sem – jelentette a La Republica a szicíliai régió elnökére, Renato Schifanira hivatkozva.

Azzal, hogy az állam átveszi az irányítást, az üzem úgy tudja majd folytatni a termelést, hogy más beszállítóktól vásárol olajat, az állami tulajdonú SACE hitelügynökség pedig garanciát nyújt a hitelező bankoknak – tette hozzá a lap.

Az olasz gazdasági fejlesztési minisztérium szerint az ISAB finomító “ideiglenes igazgatása” legfeljebb egy évig tart, és további 12 hónappal meghosszabbítható “az energiaellátás biztonságát fenyegető súlyos és közvetlen veszély esetén”.

“A sürgősségi beavatkozás célja egy stratégiai fontosságú nemzeti energiaközpont és a Szicília és az egész ország számára oly fontos foglalkoztatási szint védelme”

– mondta Giorgia Meloni olasz miniszterelnök rövid nyilatkozatában.

Bár a Lukoil nem áll uniós szankciók hatálya alatt, a nyugati bankok nem hajlandóak üzletelni az orosz vállalattal, mert attól tartanak, hogy a jövőben szankciókkal sújtják az Egyesült Államokban, ahol a céget már 2014 óta szankcionálják.

Azzal, hogy Olaszország átvette az orosz vállalat irányítását, Németország példáját követi. Berlin szeptemberben vette át az ellenőrzést a Rosznyefty orosz állami olajipari óriásvállalat vagyona felett, amely számos finomítót üzemeltetett az országban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató