2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Olaszországban a NATO és az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások ellen tüntettek

Az olasz kormány gazdaságpolitikája és az Ukrajnának történő folyamatos fegyverszállítások miat tartottak tüntetést Róma központjában a Szakszervezeti Bázis (Usb), a Bázis Bizottságok Konföderációja (Cobas) és több más nemzeti szakszervezet felhívására.

"Tegyétek le a fegyvert, emeljétek a bért!"

- volt a tüntetés fő jelszava, amelyre az ország különböző városaiból érkeztek munkások a fővárosba. A szervezők szerint mintegy 10 000 ember vesz részt a tüntetésen.

"Mondjunk nemet a háborúra és a háborús gazdaságra, a katonai kiadások növelésére és az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokra" - hangzott el a tiltakozáson.

"A kormány döntései nem kínálnak kilátásokat az ország számára. Ráadásul ördögi vágy van arra, hogy a leggyengébbekre csapjanak le" - hangsúlyozta az egyik szervező.

"Hazánk részt vesz a háborúban azáltal, hogy folyamatosan fegyvereket szállít Ukrajnának. A gazdasági válsággal a szociális költségeket továbbra is a munkavállalókra hárítják. Miközben a katonai költségek emelkednek, a bérek továbbra is nyomorúságosak" - mondta egy szakszervezeti vezető.



A Róma központjában a Piazza della Repubblica térről a Piazza San Giovanni in Laterano térre vonuló tüntetők azt skandálták: "Méltóság, méltóság!". Fiatal szélsőbalos tüntetők egy csoportja a "Bella ciao" című kommunista dalt énekelte, amelyet a második világháború alatt az ellenállási mozgalom tagjai, a fasisztákat gyilkolászó partizánok énekeltek.

Olaszország minisztertanácsa csütörtökön külön rendeletet fogadott el, amely 2023-ban is biztosítja az Ukrajnának nyújtott különféle segélyek, köztük a fegyverszállítások folytatását.

A Róma által Ukrajnának küldendő katonai hardver és felszerelés listája titkos. A Corriere della Sera napilap szerint "NATO-források szerint Olaszország eddig 300 és 500 millió euró közötti értékben küldött fegyvereket Kijevnek".

Az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások egyre kevésbé népszerűek. Az Emg szakintézet minap végzett felmérése szerint az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget támogató olaszok aránya 36 százalékra csökkent, míg 41 százalék ellenzi azt.

Nagygyűlést tartottak Milánóban is az oroszellenes szankciók és az ukrán fegyveres erőknek való fegyverküldés ellen

Milánó központjában felvonulást tartottak, hogy tiltakozzanak az olasz fegyverek ukrán hatóságoknak való küldése és az oroszellenes szankciók kiterjesztése ellen - írja a RIA Novosztyi.

A menetet Gianni Alemanno volt római polgármester szervezte, aki egy héttel ezelőtt létrehozta az Állítsuk meg a háborút nevű bizottságot, amely azt szorgalmazza, hogy Olaszország ne vegyen részt az ukrajnai konfliktusban.

A tüntetők egy több méteres transzparenst feszítettek ki "Nincs több fegyver Kijevnek és szankciókat Oroszország ellen" felirattal, és olasz zászlókkal vonultak végig az utcákon.

"Hazánk a kormány politikája miatt a válságban a gazdagok, a multinacionális vállalatok és az USA szedik meg magukat<...> A tüntetésen voltak orosz zászlók, de ami a legfontosabb, olasz zászlók, amelyek azt mutatják, hogy mindenekelőtt hazafiak vagyunk, akik szeretik a hazájukat" - mondta Avondet.

Elmondása szerint korábban Meloni pártját támogatta, amely a szeptemberi választások megnyerése után megemelte a benzinárakat.

"A legfőbb érdeknek a nemzet egységének kell lennie, függetlenül a politikai különbségektől. Most Olaszországot amerikai és NATO-bázisok lepik el. Ne csodálkozzon senki, hogy 17 ezer katona van Olaszországban, és fegyverrel tartják fogva a kormányunkat" - mondta az aktivista.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató