2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Scholz bejelentette: az Oroszország elleni szankciók hatékonysága növekszik, ezeket sokáig fenn kell tartani

Az Oroszország elleni szankciók hatékonysága egyre nő, azokat még sokáig fenn kell tartani, az EU és a NATO pedig erősebb, mint valaha

- mondta Olaf Scholz német kancellár a Foreign Affairs című lapban megjelent cikkében.



A Nyugat Ukrajna miatt szigorította az Oroszországgal szembeni szankciókat, aminek következtében Európában és az Egyesült Államokban emelkedtek az áram-, az üzemanyag- és az élelmiszerárak. Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban azt mondta, hogy a szankciók súlyos csapást mértek az egész világgazdaságra. Szerinte a Nyugat fő célja, hogy emberek millióinak életét rontsa. Az Orosz Föderáció többször is kijelentette, hogy Oroszország megoldja az összes problémát, amit a Nyugat okoz neki.

Scholz szerint "Moszkvának szóló üzenetünk világos: a NATO minden egyes centiméterét meg fogjuk védeni". A kancellár szerint Vlagyimir Putyin orosz vezető tévedett, amikor azt állította, hogy az ukrajnai akciók "az ellenfelek közötti kapcsolatok elmérgesedéséhez" vezetnek.

"Valójában éppen az ellenkezője történt: az EU és a transzatlanti szövetség erősebb, mint valaha. Ezt mi sem mutatja jobban, mint a példátlan gazdasági szankciók, amelyeknek Oroszországot most alávetik" - mondta Scholz.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium korábban azt nyilatkozta, hogy az orosz gazdaság új körülményekhez való alkalmazkodása a vártnál gyorsabban halad; az ország 2014 óta megtanult nemcsak élni, hanem fejlődni is a szankciókkal összefüggésben.

Scholz hozzátette, hogy a válság kezdetétől fogva "világos volt, hogy ezeket a szankciókat hosszú ideig fenn kell tartani, mivel hatékonyságuk hétről hétre nő", Moszkvának "meg kell értenie, hogy semmilyen szankciót nem oldanak fel, ha Oroszország megpróbálja diktálni a békemegállapodás feltételeit".

Az orosz külügyminisztérium korábban azt mondta, hogy Kijev a tárgyalások helyett inkább az eszkalációra törekszik.

Moszkva többször rámutatott, hogy az Észak-atlanti Szövetség (NATO) célja a konfrontáció. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hangsúlyozta, hogy a blokk további bővítése nem hozna több biztonságot Európának. Az orosz külügyminisztérium szerint Moszkva továbbra is nyitott a NATO-val folytatott párbeszédre, de egyenlő feltételek mellett, míg a Nyugatnak fel kellene hagynia a kontinens militarizálására irányuló politikájával. Oroszország az elmúlt években azt állította, hogy a nyugati határai közelében példátlan NATO-tevékenységet folytat. A NATO kibővíti kezdeményezéseit, és ezt "az orosz agresszió elrettentésének" nevezi. Moszkva többször is aggodalmát fejezte ki a szövetség európai haderőfejlesztése miatt. A Kreml rámutatott, hogy az Orosz Föderáció nem fenyeget senkit, de nem hagyja figyelmen kívül az érdekeit potenciálisan veszélyeztető cselekedeteket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató