2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A németek kétharmada elégedetlen a baloldali kormány munkájával

A megkérdezettek csupán három százaléka nagyon elégedett a koalíciós kormánnyal.

A német választók kétharmada elégedetlen a szövetségi kormány munkájával – mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés, amelyet a Scholz-kormány hivatalba lépésének első évfordulójára készítettek.

A YouGov közvélemény-kutató társaság felmérése szerint a választók 33 százaléka elégedetlen, további 33 százaléka pedig nagyon elégedetlen a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) kormányával.

Az elégedettek aránya 23 százalék, a nagyon elégedetteké csupán 3 százalék.
A koalíció vezető ereje, az SPD táborában nagyjából egyenlő, 48:47 százalékos az első év eredményeivel elégedettek és elégedetlenek aránya. A Zöldek szavazóinál a többség, 56 százalék sikeresnek tartja az Olaf Scholz vezette kormányt. Az elégedettek aránya a liberális szavazóknál a legalacsonyabb, 26 százalékos.

A kancellár is mérsékelten elégedett
A pártok színei (SPD: vörös, Zöldek: zöld, FDP: sárga) alapján közlekedésilámpa-koalíciónak (Ampelkoalition) is nevezett kormány munkájával maga a kancellár is csak mérsékelten elégedett, legalábbis erre utal, hogy a szerdai kormányülésen mérsékelt cukortartalmú édességgel, egy-egy tábla, fekete – keserű – csokoládéval lepte meg minisztereit.

Ugyanakkor pozitív mérleget vont a közös munkáról, mint mondta, „sokat elértünk és sok mindent megoldottunk” – idézték német hírportálok a tanácskozás elején elmondott kancellári köszöntőt, hozzátéve, hogy az Ampelmann márkájú csokoládé nagy derültséget keltett a kormánytagok körében.

Olaf Scholz választói megítélése kismértékben jobb a kormányénál, a munkájával elégedetlenek aránya 66 százalék helyett 64 százalék, az elégedetteké 26 százalék helyett 29 százalék. Azonban elődjével, a 16 évi kormányzás után visszavonult Angela Merkellel összehasonlítva nem felé billen a mérleg; a többség, 51 százalék szerint Angela Merkel teljesített jobban a kormányfői tisztségben, és csak 19 százalék tartja jobb kancellárnak az SPD politikusát. A szociáldemokraták táborában is inkább az előző kancellár munkáját értékelik, az elégedettségi arány 39:37 százalék Angela Merkel javára.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató