2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Gyurcsány: Válassz! Orbán vagy Európa

A lopott Apró-villa lakója megébredt és egy kemény facebookos-poszttal indított.

A szemkilövető szerint "az Európai Unió polgári demokráciák történelmi szövetsége. Az orbáni önkény állama ebbe a szövetségbe nem illeszthető bele".

Gyurcsány Ferenc a Facebook-oldalán magyarázta el, miért is nem illik bele a jelenlegi Magyarország a polgári demokráciák sorába.

A DK elnöke úgy véli, az illiberális demokrácia kifejezésben az illiberális jelző két dologra utalhat.

"Az emberek közti viszonyokat nem az egyének szabad akarata, hanem a történelmileg kialakult közösségi, kulturális viszonyok, illetve a közösség sikeres fennmaradásának az állam által jól vagy hamisan kinyilvánított érdeke alapján kell elfogadni, megszervezni, akkor az illiberális jelző valójában konzervatív nézetekre utal".

Szerinte a konzervatív nézetekkel lehet, hogy sokaknak vitája van, de "hazudik a kormány, hogy emiatt büntetné őket az Európai Unió, vagy bárki".

A másik felfogása szerinte az illiberális demokráciának, hogy az "valójában a polgári demokrácia tagadása, az más helyzet. Mert a polgári demokrácia abban az értelemben feltétlenül liberális, hogy lényege a (kulturálisan, anyagilag, erkölcsileg stb.) szabad polgárok államalkotása. Azaz a polgárok teremtik az államot és határozzák meg az alapvető közösségi viszonyok jellemzőit, nem pedig fordítva".

Orbán Viktor illiberalizmusa szerinte ezt tagadja, "az ő világukban a politikai akarat által vezérelt állam uralkodik a polgárok felett, ezért ezen a ponton valóban éles vitában van a kormány az Európai Unióval és minden demokratával".

A bukott miniszterelnök ennél tovább is ment, azt mondta, ha ma kérnénk a felvételünket az Európai Unióba, akkor nem vennének fel minket, mert "Orbán nem feszegeti a kereteket, hanem kilépett a keretek közül". Megemlítette még azt is Gyurcsány Ferenc, hogy Orbán Viktor a túlélésért harcol, amikor szembemegy Európával.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató