2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Nem akar bírságot fizetni a kormányt idiótázó Ryanair

A légitársaság vezetője folyton a veszteségekre hivatkozott, miközben a cég 1,4 milliárd eurós rekordbevételt könyvelt el az első pénzügyi félévben.

A Ryanair DAC légitársaság még nem fizette meg az extraprofitadó áthárítása miatt rá kirótt 300 millió forintos bírságot – írta a Mandiner megkeresésére a Budapest Főváros Kormányhivatala.

Ennek oka, hogy jelenleg is folyamatban van a légitársaság keresete alapján megindított közigazgatási per, amelyben

a cég a végrehajtás felfüggesztését, így a bírság megfizetésének késleltetését is kérte.

A Fővárosi Törvényszék a végrehajtás felfüggesztését elutasította, amely döntéssel szemben a társaság fellebbezést nyújtott be, de ennek elbírálása még mindig folyamatban van.

A Kormányhivatal júniusban indított fogyasztóvédelmi vizsgálatot, miután a Ryanair bejelentette, hogy a kormány által tavasszal kivetett extraprofitadót áthárítja az utasokra. 

A kormány döntését Michael O’Leary, a társaság vezérigazgatója keresetlen szavakkal bírálta, többször is leidiótázta Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert, 

ostobának titulálta a rájuk kivetett adót, és annak visszavonására szólította fel a kormányt.

A kormányhivatal augusztusban lezárult vizsgálata szerint a Ryanair tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat, amiért 300 millió forintos bírsággal sújtotta a céget. A társaság vezérigazgatója az ősszel járatritkításokat és egyes útvonalak megszüntetését jelentette be, hivatkozva a rájuk kirótt adóra. Egyben közölték, hogy megtámadják a kormányhivatal határozatát.  

Michael O’Leary leginkább a veszteségeik miatt támadta a rájuk rótt különadót, miután a légitársaságok a covid-járvány miatt hatalmas károkat voltak kénytelen elszenvedni. O’Leary még szeptemberben is ezt emlegette, miközben novemberben kiderült, hogy

a légitársaság 1,4 milliárd eurós rekordnyereséggel zárta az első pénzügyi félévet.

Ebben a periódusban a a Ryanair 95,1 millió utast szállított, a cég bevételei pedig háromszorosára, 6,6 milliárd euróra nőttek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató